De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

3D geprinte BH voor perfecte pasvorm

Lidewij van Twillert combineert 3D printen met traditionele naaikunst om zo de ultiem passende BH te maken…

High Tech Couture Modehuis Arí van Twillert presenteert haar eerste collectie, THE FUNDAMENTALS. Ontwerpster Lidewij Vera Arí van Twillert ontwikkelde gespecialiseerde technologie en software. Van Twillert combineert daarbij 3D printen met traditionele naaikunst om zo de ultieme BH te maken die zó perfect past dat hij tot op 0,1 mm nauwkeurig zit. Octrooi is aangevraagd omdat er wereldwijd aandacht is voor deze nieuwe methode. Dit zal een revolutie betekenen voor de BH, van pasvorm tot ondersteuning, gebruikmakend van een 3D body scan en 3D geprinte onderdelen op basis van in het bedrijf ontwikkelde software.

De huidige maatvoering van de BH is gebaseerd op een systeem dat niet zo goed werkt, volgens Lidewij. “Elk merk heeft zijn eigen pasvorm, waardoor een BH van dezelfde maat van een bepaald merk nogal kan verschillen van die van een ander merk. Het systeem is gecompliceerd en ondoeltreffend; geen wonder dat 80% van de vrouwen de verkeerde BH-maat draagt!”

“80% van de vrouwen draagt een verkeerde BH-maat.

Met 20.000 metingen op het lichaam, bepalen we hoe elk element toegepast moet worden voor een 3D geprinte BH op maat”

Dit bracht de aan de TU Delft afgestudeerde ontwerper op het idee daar wat mee te doen. “Bij ons is de maat voor iedere klant specifiek, omdat wij gebruikmaken van een persoonlijke 3D scan en daar de BH-delen op baseren. In feite gebruikt zij 20.000 metingen van het lichaam om exact te bepalen hoe elk element toegepast moet worden. Denk bijvoorbeeld aan de afstand tussen de cups, de wijdte van de ondersteuningselementen en de diepte van de cups. Vervolgens wordt door het ontwerpteam samen met de klant een keuze gemaakt uit ontwerpen en materialen.”

Van scan naar 3D geprinte BH

De gescande informatie komt terecht bij de software developer. Tussen de scanner en de printer zit software waarmee we nauwkeurig kunnen modelleren. Met die bestanden maken we de patroondelen van het textiel gedeelte en een bestand om de 3D print te maken. De 3D geprinte ondersteuning, de , wordt gemodelleerd en berekend door de software en daarna 3D geprint. De BH zelf wordt genaaid volgens traditionele technieken in het atelier van Arí van Twillert in Rotterdam. Op deze manier werk ik volgens een exacte benadering en doe wetenschappelijke tests om het kledingstuk te verbeteren en zo goed mogelijk te maken. Bovendien worden niet goed passende BH’s vaak niet gedragen. Dat is verspilling van arbeid, materiaal, brandstoffen en geld. Je kunt dan beter investeren in één of twee goed passende BH’s. Dit is helemaal in lijn met de duurzame toekomst waar wij voor staan.”

Duurzaam & Biocompatibel 3D printen

Robert Groeneveld, sales engineer bij Oceanz 3D printing: “De 3D printtechniek is zeer geschikt voor de ontwerpen van High Tech Couture Modehuis Arí van Twillert. Naast een perfecte pasvorm en het duurzame aspect van 3D printen, werken we voor deze toepassing met zeer geschikt materialen. Neem ons standaard 3D printmateriaal, is biocompatibel en daardoor geschikt voor huidcontact. Dit materiaal is biocompatibel volgens EN ISO 10993-1 (Europees)”.

Terug naar overzicht