De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

Wat is het verschil tussen 3D printen en Additive Manufacturing?

Naast 3D printen, wordt ook vaak gesproken over Additive Manufacturing en Rapid Prototyping. Wat houden deze termen in en zijn er verschillen? Additive Manufacturing, Rapid Prototyping en 3D printen hebben in elk geval één ding gemeen; er wordt gebruik gemaakt van een 3D printer.

Wat is Rapid Prototyping?

Rapid prototyping is een verzamelnaam voor verschillende technieken om snel fysieke prototypen te vervaardigen. Rapid prototyping gaat uit van virtuele computer informatie, die ‘vertaald’ wordt naar een werkelijk object. Een ideale methode voor ontwerpers en kunstenaars om hun ideeën zeer nauwkeurig te realiseren en reproduceren. Zij besparen op deze manier tijd (snelle levering) en geld.

Wat is Additive Manufacturing?

Additive Manufacturing (AM) is het proces van het maken van voorwerpen uit 3D-modelgegevens. Deze worden laag voor laag opgebouwd. Dit in tegenstelling tot conventioneel technieken.
Binnen Additive Manufacturing kennen we verschillende printtechnieken: FDM, laser sinteren (SLS) en stereolithografie. Deze technieken worden gebruikt voor toepassingen binnen onder meer de industrie, retail, automotive, aerospace én steeds meer binnen de medische wereld.

Wat is 3D printen?

3D printen is een cruciaal onderdeel van Additive Manufacturing en Rapid Prototyping. De digitale ‘bouwtekening’ die uit een veelvoud van laagjes bestaat, wordt naar de 3D printer gestuurd om een feitelijk object te printen. Hiervoor kunnen diverse materialen worden gebruikt, waaronder nylon, carbon, rubberlikes, gips, goud, RVS, titanium en aluminium.

Functioneel gebruik 3D printen

Het zijn vooral de criteria die het 3D printen veranderen en waarmee we in de volgende fase zijn beland. Was de eerdere wens ‘een model lijkend op het eindproduct’. We zitten nu in een stadium waarin kwaliteit, doorlooptijd en materiaalmogelijkheden een grotere rol spelen. Het model wordt daarbij vooral functioneel gebruikt en de ‘funfactor’ zwakt wat af.

Het verschil tussen 3D printen en Additive Manufacturing?

“Additive Manufacturing beschrijft het 3D printproces in een groter geheel. Daarbinnen is een cruciale rol weggelegd voor 3D printen als onderdeel.”

3D printen als volwassen techniek

Met deze verschuiving komt de term Additive Manufacturing in beeld. De 3D print-techniek is meer volwassen geworden en goed geschikt voor een productieproces met functionele toepassingen. Dat wordt nu ook door steeds meer gebruikers ingezien. 3D printen is geen doel meer op zich, maar een middel om het proces goed in te richten. Goed voorbeeld hiervan is warehousing, waarbij we met bedrijven kijken naar optimale voorraden.

Nieuwsgierig naar enkele voorbeelden van Additive Manufacturing?
Bekijk de praktijkcases van Oceanz.