Passende dakdoorvoerpan met 3D printen

Passende dakdoorvoerpan met 3D printen

Bij de zoektocht naar meer efficiënte en effectieve productontwikkeling, maakt Ubbink met de ontwikkeling van de Universele Ubiflex Dakdoorvoerpan 15°-55° optimaal gebruik van 3D printen. De overstap naar 3D printen lijkt voor (productie)bedrijven soms een grote stap. De ervaring is juist dat het van toegevoegde waarde is in het ontwikkelproces en ook nog eens heel eenvoudig.

Van schets tot prototype binnen een week

“Onze R&D-afdeling heeft vanuit
 de schetsen diverse 3D tekeningen aangeleverd bij Oceanz. Deze tekeningen zijn door de professionals gereed gemaakt voor een eerste SLS 3D print. Al binnen enkele dagen hadden wij het eerste tastbare product in handen en konden wij experimenteren op onze testlocatie in Doesburg. De prototypes zijn blootgesteld aan wind-, regen- en toepasbaarheidstesten. Op basis van deze testen kon onze R&D-afdeling in zeer korte tijd een volgende stap maken en aangeven waar verbeteringen op
 het product noodzakelijk waren. Hierop volgde een laatste 3D print om zeker te weten dat het product geschikt was om de definitieve productie in gang te zetten”, aldus Wouter van der Waal, Development Engineer bij Ubbink.

De voordelen van 3D printen in dit ontwerp? Gemak, efficiëntie en kostenbesparing!

“Vooral de snelle productiemethode levert ons voordeel op. Het geeft de mogelijkheid om het product uitvoerig te testen en inspecteren. Zouden wij één van deze stappen hebben overgeslagen, dan zou de kans op een fout in de matrijs vele malen groter zijn geweest. Dit had direct geleid tot een financiële tegenvaller van tienduizenden euro’s.”

Over Ubbink
Ubbink biedt oplossingen voor energie-efficiency en een goed binnenklimaat voor gebouwen in heel Europa. Eén van de toonaangevende producten van Ubbink is de Universele Ubiflex Dakdoorvoerpan 15°-55°. Deze dakdoorvoerpan zorgt voor een waterdichte afsluiting en is toepasbaar op daken met een hellingshoek van 15° tot 55°.