‘Snel een design in handen dankzij 3D printen’

‘Snel een design in handen dankzij 3D printen’

Tractive Suspension BV is gespecialiseerd in de ontwikkeling van intelligente, actieve veringsystemen voor onder meer motoren, auto’s en sneeuwscooters. Sinds een jaar of drie maakt Tractive Suspension gebruik van 3D printen bij de ontwikkeling van conceptdelen. Toon Verhoeven, senior product engineer, over de voordelen hiervan:

“Al in de ontwikkelfase zetten we 3D printen in. Dit kan zijn omdat we voor een nieuw product een conceptdeel nodig hebben. Vaak zijn het dan hele specifieke dingen, die we nog niet op voorraad hebben. Bijvoorbeeld een connector of een deel met complexe geometrie. Het gaat dan om een testcomponent die we in een verdere fase laten spuitgieten of frezen.”

3D printen in conceptfase

“We kiezen bewust voor 3D printen om snel een design in handen te hebben en om te kijken of het concept werkt. Het kan zijn dat we tot wel vijf keer toe nieuwe prints laten maken om het design te verfijnen. Op die manier krijgen we een perfect design om over te gaan tot het serieproductieproces middels plastic spuitgieten of aluminium frezen.”

Geld en tijd besparen met 3D printen

“Spuitgieten is een kostbaar en langdurig traject vanwege het aanmaken van gereedschappen. Ook frezen leidt tot een doorlooptijd van vier tot zes weken en hoge kosten. 3D printen geeft ons daarin bij de testfase niet alleen veel zekerheid, maar bespaart ons ook veel geld en tijd. Zo weet ik al binnen twee weken of een concept werkt. Dat geldt ook bij een inbouwsituatie. Soms weten we vooraf niet of een component past. Dat kunnen we mooi testen met 3D printen. Frezen in aluminium is daarvoor veel te kostbaar.”


Op de foto een bestaand ontwerp van een schokdemper (links) en een nieuw te ontwerpen schokdemper (rechts). “Door het maken van een spuitgietonderdeel (wit onderdeel) kunnen we eenvoudig een ontwerp inbouwen in de toepassing en aanpassen waar nodig. Dit resulteert in het uiteindelijke, gefreesde ontwerp (zwart onderdeel) en de nieuwe schokdemper”, aldus Verhoeven.