Sens-u: Klinisch prototype met ISO 13485

Sens-u: Klinisch prototype met ISO 13485

​Novioscan werkt aan ultrageluidsensoren, de eerste toepassing is de Sens-u. Deze sensor wordt gebruikt voor het monitoren van de blaasinhoud voor onder meer dwarslaesiepatiënten, kinderen met zindelijkheidsproblemen of incontinente ouderen. Novioscan zet 3D printen in voor een klinisch prototype en een zichtmodel met ISO 13485 norm.

De wearable van Novioscan werkt op basis van echotechnologie. Zodra de blaas bijna vol is, geeft de sensor een seintje naar een smartphone en is het tijd om naar het toilet te gaan. Het klinische prototype van de Sens-u is klinisch getest in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Tegelijkertijd presenteerde Novioscan het zichtmodel al op beurzen om te laten zien aan toekomstige gebruikers en mogelijke distributeurs. Inmiddels is de Sens-u op de markt.

Klinisch prototype in 3D print

Voor de behuizing van dit zichtmodel is gebruik gemaakt van 3D printen. Jorien de Jonge, Marketing & Sales Manager bij Novioscan: “3D printen is een makkelijke manier om ‘even’ een proefmodel te printen. Het werkt snel en ziet er ook meteen goed uit. Met een professionele 3D printmethode wordt het model netjes en fijn geprint en kun je het gelijk goed inzetten als zichtmodel”.

ISO 13485 en 3D printen

Voor het klinische prototype is ook gebruikt gemaakt van 3D printen. “Het erg praktisch dat het model dankzij de ISO 13485-printmethode kan worden gebruikt in een medische situatie”, voegt Jorien toe.

Bij het 3D printen voor de Sens-u is gebruik gemaakt van de SLS-techniek. SLS modellen zijn van zeer hoge kwaliteit en geschikt voor het maken van functionele producten, goed werkende prototypes of zichtmodellen. SLS is zeer geschikt voor kleine productieseries.

Oceanz biedt als eerste 3D printbedrijf in Nederland de mogelijkheid om 3D printopdrachten in PA2200 en PEBA onder de ISO 13485-norm te laten printen. Met het printen onder deze norm verhogen wij onze kwaliteit nog verder. We spelen daarmee in op de vraag vanuit de markt en kunnen onze kwaliteit mede daardoor waarborgen.