Track restauratie van een zeldzame Comet tank uit WOII

Track restauratie van een zeldzame Comet tank uit WOII

British American Infantry Vehicles (BAIV) uit Maarheze levert, restaureert en onderhoudt voertuigen en tanks uit de Tweede Wereldoorlog. Het bedrijf heeft de hand weten te leggen op een Comet, een tank die voor het eerst werd gebruikt aan het einde van WOII. De tank wordt gezien als een van de beste Britse tanks ooit en er zijn er wereldwijd nog zo’n veertig van.

BAIV restaureert deze Comet tank voor een Amerikaans museum. Hierbij gaat veel aandacht uit naar de rupsbanden, de tracks. De onderdelen van deze tracks zijn verbonden door metalen schakels, de zogenaamde track links. De tracks van de Comet tank zijn dusdanig verroest en vergaan, dat de rupsbanden niet kunnen draaien zoals het hoort. De originele tracks worden niet meer geleverd.

Reverse-engineering en 3D printen

Maarten Oostdam van Oostdam Engineering werd bij het project betrokken en gevraagd naar de mogelijkheid om alle 242 tracks op deze tank te vervangen. “De eerste stap was een laserscan maken van een enkele track. Daarop volgde het maken van een puntenwolk. Slijtages en roestplekken werden weggewerkt. Met het zuivere 3D CAD-model kunnen de tracks worden nagemaakt. Door eerst de schakel te laten 3D printen kon men de maatvoering van de schakel uitvoerig testen. De tracks worden uiteindelijk gemaakt door middel van gieten. Door het traject op deze manier aan te pakken, hebben we het risico op faalkosten beperkt en was de communicatie tussen alle betrokken partijen helder.”