De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

Oswab: 3D geprinte COVID-19 teststaafjes

22 apr 2020

De Oswab is een 3D geprint COVID-19 teststaafje. Dankzij 3D printen is de voorraad Corona-teststicks snel veilig te stellen.

Op dit moment zijn de teststaafjes, zogenaamde swabs, hard nodig om monsters te verzamelen voor COVID-19 testen bij mogelijke patiënten. Deze neusuitstrijkjes worden gebruikt voor het testen van influenza en luchtweginfecties. Met de Oswab, een 3D geprinte variant van de teststaafjes, worden de voorraden snel aangevuld.

Om de voorraden in de toeleveringsketen veilig te stellen, is Nederland zelf begonnen met het maken van de teststokjes die nodig zijn voor bepaalde COVID-19 testen. In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) is een prototype ontwikkeld om zo een 3D geprint alternatief van de bestaande swabs op de markt te brengen.

“Het 3D printen van deze teststaafjes is een goed voorbeeld van rapid prototyping en 3D printen; het snel kunnen schakelen van prototype naar grote series met deze technologie. Dit alles gebeurt volgens ISO 13485, de juiste richtlijnen voor productie van medische hulpmiddelen.”
Erik van der Garde, CEO Oceanz 3D printing

Corona teststaafjes uit Nederland

De productie van de Oswab is mogelijk gemaakt door de samenwerking van drie Nederlandse bedrijven. Vanuit een lokale toeleveringsketen en met certificatie voor het ontwikkeling en produceren van medische producten hebben Oceanz 3D printing, DEAM en Almed binnen twee weken de 3D geprinte teststaafjes geproduceerd, verpakt, gesteriliseerd en gevalideerd, zodat er een veilig gebruik mogelijk is.

Getest & gevalideerd

3D printen is een zeer geschikte methode om dit snel te in gang te kunnen zetten. Al na een aantal dagen zijn de eerste prototypes van de Oswab geleverd om getest en gevalideerd te worden door het RIVM. Het RIVM is een van de partijen in de taskforce diagnostiek die onder regie van het ministerie van VWS is opgericht. Deze taskforce maakt deel uit van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen. Tegelijkertijd heeft DEAM de toeleveringsketen georganiseerd en ervoor gezorgd dat het product en productieproces voldoet aan de Europese richtlijnen. Na het 3D printproces, worden de swabsticks veilig verpakt en gesteriliseerd door Almed. Hierna volgt distributie naar testlocaties. Uit alle tests is gebleken dat de 3D geprinte neusuitstrijkjes even goed presteren als standaard wattenstaafjes die worden gebruikt voor het testen op COVID-19. Ook verplegend personeel bevestigt dit en geeft aan dat de 3D geprinte teststaafjes vergelijkbaar zijn in gebruik.

“Medische productontwikkeling vraagt naast de technische kant, ook extreem focus op kwaliteit en veiligheid van het product en het medisch gebruik. DEAM ontwikkelt volgens ISO 13485 en kan hierdoor in zeer korte tijd een medisch product volgens de EU-richtlijnen realiseren. Dit doen we samen met onze productiepartners in één lokale toeleveringsketen”. 
Wimold Peters, CEO DEAM – Steerable Medical Devices.

“Wij zijn verheugd dat we een bijdrage kunnen leveren aan de productie van genoeg testcapaciteit”.
Paul van Rooijen, Algemeen directeur – Almed

3D printen en ISO 13485

Nu deze validatie is voltooid, worden de 3D geprinte swabs in massaproductie genomen. Deze 3D printtechnologie is de manier om snel te kunnen opschalen in aantallen, zodat de swabs spoedig uitgeleverd kunnen worden om (mogelijke) patiënten te testen. Swabs zijn medische hulpmiddelen en dienen geproduceerd te worden volgens de EU-richtlijnen voor medische hulpmiddelen. Dit zijn ook de richtlijnen waar de Europese Commissie op aandringt in de berichtgevingen van eind maart met betrekking tot 3D printen voor COVID-19 testen. Voor de productie van de Oswabs zijn uitsluitend ISO 13485-gecertificeerde partners betrokken om te voldoen aan de richtlijnen.

Wat is een swab?

De swabtests zijn flexibele staafjes met een borstelig uiteinde. Deze worden in de neus achterin de neusholte gestoken om materiaal te verzamelen. Dit materiaal blijft aan de borstelharen plakken. De swab wordt vervolgens na de test in een flesje met kweekmiddel geplaatst. Swabsticks hebben een zwakke plek op 7-8 cm van de borstelharige punt, waardoor de stick na de test op de juiste lengte kan worden gebroken. Op die manier kan de injectieflacon worden afgesloten voordat deze voor testen naar een laboratorium wordt vervoerd.

Wie kunnen worden getest met een 3D geprinte swab?

De wattenstokjes die nodig zijn voor bepaalde coronatests worden gebruikt om zorgpersoneel dat klachten heeft te kunnen testen. Als de basisscholen half mei weer opengaan, moet ook onderwijspersoneel getest kunnen worden.

RIVM: 3D geprinte swabs zijn geschikt voor COVID-19 test

Terug naar overzicht