Met 3D printen naar een Circulaire Economie

Met 3D printen naar een Circulaire Economie

3D printen biedt een aantal voordelen voor de circulaire economie. Met 3D printen gebruik je alleen het benodigde materiaal, zo ook bij deze designmeubellijn.

Gilbert Peters (engineering professional) ging twee jaar geleden een samenwerking aan met Hugo van der Kallen (product designer en meubelmaker). Samen werkten zij aan een re-design van de verbindingsstukken voor Van der Kallen’s designmeubellijn ‘Circle’. De uitdaging? Zo min mogelijk materiaal gebruiken. 3D printen bleek hiervoor het meest geschikt.

Het unieke concept Circle Elemental Composites (CEC) is meer dan een meubel en zelfs meer dan een meubellijn. De eenvoudige houten en metalen elementen van CEC veranderen de gebruiker in ontwerper van unieke en veelzijdige designmeubelen.

De meubellijn Circle bestaat uit een verzameling metalen koppelstukken en houten balkjes waarmee de gebruiker uiteenlopende constructies kan creëren. Een stoel, tafel, bank of kast: Circle daagt uit om te experimenteren met de ‘bouwblokken’ en zelf een designmeubel te ontwerpen. De mogelijkheden zijn eindeloos en op elk gewenst moment zelf aan te passen aan nieuwe wensen en behoeften of aan te vullen met nieuwe elementen. Tegelijkertijd verwelkomt Circle ons in de boeiende toekomst van modulair ontwerpen en ‘circulair’ denken over de goederen die we gebruiken.

Circle basisset

De Circle-basisset bestaat uit tien delen: zes houten lengtes en vier verbindingsstukken, allemaal gebruiksvriendelijk te monteren én demonteren. De onderdelen zijn gemakkelijk te vervangen of toe te voegen en de gebruiker kan met zelfgekozen materialen een unieke zitting, blad of paneel aan het frame toevoegen. Gebruikers kunnen de modulaire elementen bovendien (online) ruilen of verkopen en ideeën over verschillende constructies met elkaar delen.

3D printen en re-design

Aan het einde van de lange levensduur van Circle demonteert de gebruiker het meubel. Wat overblijft is geen afval, maar een verzameling waardevolle grondstoffen om opnieuw te gebruiken. De samenwerking tussen Gilbert en Hugo ontstond bij het recyclevraagstuk voor het metaal. Van der Kallen vroeg Gilbert voor een re-design van de verbindingsstukken in kunststof, met daarbij de uitdaging om zo min mogelijk materiaal te gebruiken. 3D printen bleek hiervoor geschikt.

3D printen biedt een aantal voordelen voor de circulaire economie:

1. Lokale productie

In plaats van de meubels centraal te produceren en ze vervolgens de wereld over te verschepen, kunnen ze nu middels 3D printen lokaal worden gemaakt. Het enige ‘grensoverschrijdende’ zijn de 3D-files en de instructies voor het zagen van de houten balken. Dit bespaart energie, uitstoot en het creëert ook lokale werkgelegenheid.

2. Efficiënt materiaalgebruik

Met 3D printen gebruik je nagenoeg alleen het materiaal dat nodig is. Bovendien hoeft er minder nabewerkt te worden en wordt materiaal minder verspild.

3. Ontwerpvrijheid

Met de ontwerpvrijheid die 3D printen biedt, is het mogelijk om complex gevormde componenten te maken en alleen daar materiaal te gebruiken waar nuttig. Lichtgewicht ontwerpen betekent ook meteen materiaalbesparing.

4. Materiaal kenmerken

Met 3D printen kunnen (door het aanpassen van de geometrie) verschillende eigenschappen gecreëerd worden met één materiaal. Zo kan een onderdeel bijvoorbeeld zowel flexibel als ook stijf zijn. Door functies en onderdelen te integreren, kan het aantal te gebruiken materialen en bevestigingsmethoden als lijmen of schroeven verminderd worden. Recyclen wordt hiermee eenvoudiger en effectiever.

5. Recycling

Het 3D geprinte product kan na zijn technische of economische levensduur teruggenomen worden en vervolgens verwerkt worden tot nieuwe grondstof voor een nieuwe 3D print.


Meer over Circle en Fransiscó?

Circle is bij uitstek een praktijkvoorbeeld van de circulaire economie. Naast de circulaire voordelen, zijn ook de gelimiteerde productie en maatwerk redenen om te kiezen voor 3D printen als productiemethode.
Gilbert Peters is eigenaar van Fransiscó, een onafhankelijk engineeringsbureau gespecialiseerd in 3D printen, conceptontwikkeling en lichtgewicht construeren.