Medisch 3D printen: een prothesekoker

Medisch 3D printen: een prothesekoker

Samen met AchilleonZorg ontwikkelde Oceanz de eerste 3D geprinte prothesekoker. Deze prothese werd aangemeten bij een 3-jarig patiëntje waarbij een amputatie van een gedeelte van het onderbeen noodzakelijk was. Vooral bij protheses is 3D printen een ideale methode om de hulpmiddelen perfect passend te maken.

Met de 3D geprinte beenprothese die Orthin (onderdeel van AchilleonZorg) met Oceanz op de markt heeft gebracht, wordt flink voordeel behaald in tijd en geld. Op elk gewenste locatie kan een 3D scan worden gemaakt. Het verkregen digitale bestand kan met behulp van specifieke software gemodelleerd worden tot een eindproduct.


Voordeel 3D printen in tijd en geld

Een traditionele prothese in stappen:

Een 3D geprinte prothese in stappen:

1. Gipsafdruk / gipsmaatname

1. 3D scan (op elke gewenste locatie)
2.
 • Modelleren
 • Droogproces
 • Vervaardigen binnenkoker
 • Aanbuigen anker van de binnenkoker
 • Gietharsproces
 • Uitzagen op maat
 • Pasmoment voor de patiënt
 • Aantal dagen/weken wordt er door de patiënt op gelopen.

2.
 • Digitaal modelleren
 • Digitaal model aanleveren bij Oceanz

3. De prothese wordt ingeleverd en voorzien van een cosmetische afwerking. Tijdspad: Vanaf de maatname tot aan het eindprodukt neemt het traject gemiddeld 6-8 weken in beslag. Dit gehele proces vindt plaats in de eigen werkplaats van Orthin.


3. 3D printen Tijdspad: De scan maken, het modelleren en het aanleveren bij Oceanz, kan binnen 24 uur. Het printen van de scan duurt enkele dagen. Het is daarmee mogelijk om ruim binnen 2 weken een 3D geprinte prothese af te leveren.Met de 3D geprinte prothese is het voor de patiënt mogelijk om binnen een paar dagen op de proefkoker te lopen. Na het proeflopen wordt de prothese voorzien van een cosmetisch afwerking.

Dit zijn de voordelen van een 3D geprinte prothesekoker:

 1. Milieu:

  - Dankzij een 3D scan is er geen gipsafval meer.

 2. Patiënt:

  - Begint bij het scannen i.p.v. het gipsen van een patiënt.

  - Draagcomfort voor de patiënt, het 3D hulpmiddel is minder zwaar. Zo zitten er bijvoorbeeld minder metaalonderdelen in.

  - Personaliseren: Op verzoek kan de patiënt zijn/haar naam erin laten printen, de kleur kan gekozen worden en er kan een persoonlijke print op geplaatst worden.

  - Met de digitaal verkregen gegevens heeft men voor een herhalingsvoorziening alle beginwaarden, deze zijn reproduceerbaar.

  - Er kan gescand worden op locatie, dit betekent gemak voor de patiënt.

 3. Orthopedische instrumentmakerij:

  - Efficiënter produceren; minder manuren in de werkplaats

  - Het scannen tot aan het 3D printen van het hulpmiddel is een sneller proces dan op de ouderwetse manier van gipsen, modelleren en handmatig vervaardigen van het hulpmiddel.

  - Reduceren van de levertijden.

 4. Voordeel 3D printen voor de zorgverzekeraar:

  - Naast een patiëntvriendelijke behandeling zal ook de zorgverzekeraar profijt hebben van deze meer voordelige methode. De zorg moet goedkoper en met deze ontwikkeling hoopt Orthin hierin een bijdrage te kunnen leveren.

  - Als orthopedisch Instrumentmakerij is het zaak om je te onderscheiden in de markt. Zorgverzekeraars kijken kritisch om zich heen en zullen in de toekomst minder orthopedische instrumentmakerijen contracteren. Met deze ontwikkeling hoopt de Orthopedische instrumentmakerij een interessante partner te blijven voor de zorgverzekeraars.