Lilian van Daal ontwerpt soft seat met 3D printen

Lilian van Daal ontwerpt soft seat met 3D printen

Het duurzaam ontwikkelen van een soft seat? Designer Lilian van Daal koos voor 3D printen met Oceanz EcoPowder.

Radiolaria #1; een 1:1 model voor een ‘soft seat’ stoel van gerecycled polyamide (PA 12) ontworpen door Lilian van Daal. Bij Radiolaria #1 is 3D printen gebruikt, zodat structuren kunnen worden gecreëerd die natuurlijke oplossingen voor duurzaamheid, flexibiliteit en connectiviteit op een microscopisch niveau nabootsen. Het resultaat is een succesvolle mix van technologie, design en natuur.

Ontwerp optimalisatie

Radiolaria #1 is een opvolger van Van Daal afstudeerproject ‘Biomimicry Soft Seating’, dat zij vier jaar geleden presenteerde. Ten opzicht van het eerste soft seat concept van Lilian van Daal zijn de productietijd en het energieverbruik gedaald met 50%. Dankzij optimalisaties in het ontwerp, passen alle elementen van de stoel zo efficiënt mogelijk in de 3D printer. Het concept kent de functionaliteiten: flexibiliteit, aanpassingsvermogen, stevigheid en stabiliteit. Lilian van Daal: “De 3D geprinte structuur van Radiolaria #1biedt verschillende niveaus van flexibiliteit en comfort zonder gebruik te maken van verschillende soorten schuim voor soft seats”.

Duurzaam 3D printen met Oceanz EcoPowder

Oceanz investeert veel in het onderzoeken om een zo duurzaam mogelijk productieproces te realiseren. Dit heeft geleid tot de introductie van Oceanz EcoPowder. Dit duurzame materiaal heeft nagenoeg dezelfde eigenschappen als het standaard Oceanz PA12. Door hergebruik van het 3D printmateriaal, hebben we met dit materiaal vrijwel geen afvalstroom van ons oude poeder en kunnen we ons materiaal duurzaam verwerken. Hiermee is 3D printen/prototyping een zeer duurzame productietechniek. Niet alleen voor een goed gevoel, ook de functionele eigenschappen van het materiaal blijven gelijk en de zero-waste belofte wordt hiermee ingelost.