3D printen en fashion van Maartje Dijkstra

3D printen en fashion van Maartje Dijkstra

Maartje Dijkstra is een Nederlandse mode-ontwerpster gevestigd in Rotterdam. Voor haar fashion/technology project 'Braindrain' combineert zij technologie, vooruitstrevendheid, styling en handwerk. 3D printen neemt een grote rol in binnen haar ontwerpen.

Het bombastische, sculpturale ontwerp bestaat uit twee lagen, samengesmolten tot een verhaal. De zwarte delen van de jurk zijn helemaal met de hand 3D getekend met een 3D printer pen, met een structuur dat is geïnspireerd op chitine, de bouwstof waaruit het exoskelet van bijvoorbeeld insecten bestaat. De vele kleine geprinte onderdelen zijn met elkaar verbonden met zwart draad, ook met de hand verwerkt. Maartje: “De Groningse kostuum/klederdracht uit 1850 was het uitgangspunt voor dit project, een jurk speciaal ontworpen en vervaardigd voor de expositie ‘Groninger dracht meets fashion tech’.

3D printen & Maartje Dijkstra

De gouden elementen zijn samen met Vincent Mensink ontworpen. Daarna 3D geprint door Oceanz, afgewerkt met een goud transparante laklaag. De delen zien er strak en glad uit, maar ze hebben een extra dimensie gekregen. Doordat bepaalde delen dunner zijn geprint ontstaat er een lijnpatroon wanneer de LEDS oplichten. Door het gebruik van motoren, die de gouden delen laten bewegen, krijgt het ontwerp een dierlijk gevoel. De delen worden kleppen die eruit zien alsof ze ademen en geluiden van de muziek tot zich nemen en dit terug sturen naar de omgeving.

De gouden onderdelen van het ontwerp - geïnspireerd op het Groninger oorijzer uit de 19e eeuw - zijn aangesloten op roboticamotoren met witte LEDS erin verwerkt die flikkeren als een stroboscoop op de ritmes en beats van elektronische muziek van producer Newk. Harde, donkere en melancholische muziek is een grote inspiratiebron voor het creëren van mijn werk. Voor dit project heeft Newk melodieën opgenomen van het grote Hins orgel te Leens (Groningen) en onder meer geluiden gebruikt uit de natuur zoals de zee en het scheppen in de aarde als beat. De technische onderdelen zijn geprogrammeerd en vervaardigd door technologie kunstenaars Neon&Landa”.

Gebruikte Materialen:

  • Zwart flexibel 3D print filament
  • Zwarte polyester en zijden draden
  • PA2200 - 3D printen, afgewerkt met gouden lak
  • Zwart en goud leer
  • Gouden elementen, gebruikt voor het styling

De gouden elementen zijn 3D geprint bij Oceanz

Over Maartje Dijkstra

Maartje studeerde aan ArtEZ / HKA Arnhem en begon in 2007 haar eigen High fashion / couture label, Maartje ontwerpt individualistische, sculpturale, progressieve, met de hand vervaardigde modecollecties, accessoires en illustraties. De ontwerpen van haar collecties zijn allemaal handgemaakte haute couture stukken, ontworpen met de toekomst in het achterhoofd.