Handsfree, 3D geprint echo-apparaat in zes ziekenhuizen

Handsfree, 3D geprint echo-apparaat in zes ziekenhuizen

De Eindhovense startup Usono richt zich op het ontwikkelen van slimme en gebruikersvriendelijke echografie producten. Dankzij de gepatenteerde 3D geprinte ProbeFix kan echografie langdurig en dynamisch ingezet worden bij cardiologie en op de intensive care. 3D printen heeft gezorgd dat Usono met high quality prototypes de gebruiker kon benaderen en dat het product snel en relatief goedkoop gebruikt kon worden.

Bij een stressecho (cardiologie) worden voortdurend echografieopnames van het hart gemaakt. Op de Intensive Care kan met de ProbeFix het hart gemonitord worden en echografie ook voor langere duur worden ingezet. In beide gevallen heeft de hulpverlener normaliter één hand nodig om het echo-apparaat vast te houden. Met de ProbeFix wordt de patiënt langdurig gemonitord en heeft de medisch specialist de handen vrij. Inmiddels wordt in zes ziekenhuizen met succes gewerkt met dit handsfree echo-apparaat.

High quality prototypes in 3D print

Usono ontwikkelde deze modellen met behulp van 3D printen. Victor Donker, COO van Usono: “3D printen heeft gezorgd dat het product snel en relatief goedkoop gebruikt kon worden, maar ook dat Usono met high quality prototypes naar de gebruiker kon”. Met verstelbare bevestigingsband en de houder van de ProbeFix kan een echografie-apparaat op het lichaam worden gefixeerd en heeft de hulpverlener de handen vrij. Dit werkt efficiënter, vermindert de kans op rsi-klachten en creëert bovendien nieuwe mogelijkheden.

Nauwkeuriger werken

De fixatie zorgt ervoor dat organen en spieren stabiel en langer in beeld gebracht kunnen worden. Zo wordt het beeld van bijvoorbeeld de hartkleppen nauwkeuriger weergegeven. Victor: “De ProbeFix wordt nu voornamelijk ingezet op cardiologie afdelingen, radiologie en op de intensive care. In een latere fase zullen ook fysiotherapeuten en sportartsen ermee kunnen werken”. Usono werkt daarvoor samen met onder meer de TU/e om de toekomstmogelijkheden van dynamische echografie te onderzoeken en ontwikkelen.

Over Usono

Usono is opgericht door drie alumni van de Technische Universiteit Eindhoven: Victor Donker (COO), Benjamin Tchang (CEO) en Jori Verbeek (CTO). De business case is gevalideerd tijdens het acceleratorprogramma HighTechXL op de High Tech Campus in Eindhoven. Usono werkt nu al samen met UMC Utrecht, St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein, Rijnstate Arnhem, Maxima Medisch Centrum Veldhoven, Erasmus MC Rotterdam en Catharina Ziekenhuis Eindhoven.