Solid Cinema, lichtinstallatie van Gosse de Kort

Solid Cinema, lichtinstallatie van Gosse de Kort

Serie productie met 1600 unieke 3D geprinte modellen komen samen in een bijzonder kunstwerk: Solid Cinema.

Met Solid Cinema laat Gosse de Kort zien dat architectuur helemaal niet beschouwd hoeft te worden als iets statisch. Zijn solide kunstwerk bestaat uit 1600 unieke ‘pixels’ die door middel van 3D geprinte armaturen alleen in specifieke richtingen zichtbaar zijn en zo het beeld vanuit elke invalshoek en afstand laten veranderen.

3D printen voor Solid Cinema

Om dit werk te kunnen maken is 3D printen ingezet. De 1600 ‘pixels’ zijn in grijs PA12 geprint en vervolgens zwart gekleurd.


3D printtechnologie én parametrische software

Het proces was te ingewikkeld om met de hand uit te voeren, dus heeft Gosse de Kort in samenwerking met programmeur Gerard Petersen een parametrische software ontwikkeld die het ontwerp van de 40 verschillende lichtbeelden in een virtuele 3d omgeving automatisch modelleert naar 3d printbare vormen. Die door middel van de in de prints aangebrachte unieke coderingen later in de assemblage fase precies op de juiste positie in de installatie geplaatst konden worden. “Een werkwijze die voor een belangrijk deel mogelijk gemaakt wordt door in het ontwerp en uitvoeringsproces een nauwe afstemming tussen de hedendaagse 3d print technologie en softwarematige modelleringstechnieken tot stand te brengen”, aldus Gosse de Kort.

1600 stuks unieke serieproductie in 3D print

De 1600 pixels zijn alle uniek; een serieproductie in 3D print met unieke kenmerken. Deze productiemethode geeft een nieuwe dimensie aan serieproductie t.o.v. de traditionele technieken.

Praktische toepassing

In de toekomst kan deze werkwijze ook voor praktische doeleinden worden ingezet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan signalering die verschillende boodschappen kan tonen afhankelijk van de hoek waarin je ernaar kijkt. “Mensen die in de bus langs het kunstwerk rijden, ervaren iets anders dan de mensen die langs het kunstwerk lopen. Iets waar wij in ons dagelijks leven ook mee worden geconfronteerd. De manier waarop wij ons bewegen is van invloed op wat we waarnemen en hoe we de wereld zien”, aldus Gosse de Kort.

Hedendaagse dynamiek

“In de huidige tijd bevinden we ons veelvuldig in velden van visuele informatie systemen die continu aan verandering onderhevig zijn”, vertelt De Kort. “We zoeken ons hierin een weg door het kiezen van richtingen en het bepalen van eigen perspectieven. Een staat van zijn die een groot appèl doet op onze navigatie vaardigheden. Solid Cinema kan gezien worden als een reactie op deze specifieke hedendaagse dynamiek.”

Waar is Solid Cinema te zien?

Cultuurplein RAUM in Leidsche Rijn bij Utrecht, roept elk jaar architecten, ontwerpers en kunstenaars via een open call op om ideeën aan te leveren die reageren op de mogelijke toekomst van onze steden en leefomgeving. Na een uitvoerige selectie en realisatie proces zijn ‘Open Highway’ van ontwerpstudio RNDR en ‘Solid Cinema’ van kunstenaar Gosse de Kort nu als resultaat tot eind december 2019 op het Berlijnplein in Utrecht te ervaren.