3D printen en revalidatiezorg

3D printen en revalidatiezorg

De instrumentmakers van Rijndam Orthopedietechniek onderzoeken de mogelijkheden van 3D printen en scannen. Gertjan Ruigrok, orthopedisch instrumentmaker, is initiatiefnemer van deze pilot en enthousiast over 3D printen. "3D printen staat binnen de revalidatie nog in de kinderschoenen, maar belooft veel voor de toekomst."

Vormvrijheid en personaliseren

“Op dit moment werken drie cliënten mee aan de pilot. Voor hen hebben we al een prothesekoker, handspalk en een bijzondere prothesehand laten printen. Spalken zijn bijvoorbeeld goed te printen. Voor dit hulpmiddel zie ik zeker toegevoegde waarde van 3D printen. Daarnaast maakt 3D printen het mogelijk om spalken en prothesekappen te personaliseren. Denk bijvoorbeeld aan onderdelen met mooie prints, in organische vormen of bijzondere structuren. Voor beenprotheses zijn we op de goede weg, maar met name na het 3D printen is vervormen lastig. Hierin zie ik nog wel wat mogelijke verbeteringen.” Ook zoekt Rijndam nog naar toegankelijkere software om modellen te tekenen en te bewerken.

Patiëntvriendelijk

De 3D print pilot sluit mooi aan op de ontwikkeling van het digitaal opmeten van lichaamsdelen. Ruigrok: “Het traditionele gipsen wordt bij Rijndam Orthopedietechniek al regelmatig vervangen door het scannen. Dit is een veel klantvriendelijkere methode. Bovendien kunnen we patiëntgegevens digitaal bewaren en zijn veranderingen in stand en vorm makkelijker zichtbaar. Na het scannen kan een model eenvoudig 3D geprint worden”.

Ontwikkeling 3D printen en orthopedie

“Deze ontwikkeling van scannen, modelleren, printen en assembleren gaat de traditionele vervaardiging van dit soort orthopedische en medische hulpmiddelen veranderen”, voegt Robert Groeneveld, sales engineer medical bij Oceanz toe. “In de orthopedietechniek zien we een sterke toename in interesse voor het toepassen van 3D printen. Vooral de SLS-techniek sluit mooi aan op de toepassingen als het gaat om functionele eindproducten die direct inzetbaar zijn voor de patiënt. De snelheid van produceren en personaliseren van onder meer beenprothesen, orthesen (braces) en handspalken zijn van toegevoegde waarde in de workflow van de instrumentmakerijen”.


Over Rijndam
Rijndam werkt op vijftien locaties aan revalidatiezorg en is specialist in complexe revalidatievraagstukken. Rijndam volgt de ontwikkelingen op de voet, onderzoekt en is tegelijk een kweekvijver voor talent. De balans tussen opleiden, onderzoeken en behandelen leidt volgens Rijndam tot de beste zorg voor patiënten. www.rijndam.nl