3D geprinte maquette van ETPathfinder

3D geprinte maquette van ETPathfinder

Het 3D printen van een maquette geeft details op schaal goed weer. Bovendien is 3D printen een techniek om relatief snel en goedkoop een maquette te produceren.

Om de onderzoeksfaciliteit ETPathfinder in details weer te kunnen geven, heeft Nikhef (het Nationaal instituut voor subatomaire fysica dat onderzoek doet naar de elementaire bouwstenen van ons universum) gekozen om 3D printen in te zetten voor het maken van een maquette.

Maquette in 3D print van ETPathfinder

“De maquette (schaal 1:20) is gemaakt om een goed beeld te kunnen geven wat er gebouwd zal gaan worden (vanaf 2020) en zal reizend langs alle medewerkende instituten en bijeenkomsten gaan. De 3D printtechnologie geeft details op schaal goed weer en een maquette is in een relatief korte tijd goedkoop te maken”, aldus Marco Kraan, engineer bij Nikhef.


Wat is ETPathfinder?

ETPathfinder, de onderzoeksfaciliteit in Universiteit Maastricht door Belgisch-Duits-Nederlandse consortium, moet uitgroeien tot een internationaal centrum voor onderzoek naar zwaartekracht-astronomie, hoge precisie meettechnieken, seismische isolatie, meet-en-regelsoftware, cryogene techniek en (quantum)optica. Alle onderzoek is nodig voor de uiteindelijke nieuwe gravitatie detector ‘Einstein Telescope’ die of op het Italiaanse eiland Sardinië of een gebied rond het drielandenpunt van Nederland, België en Duitsland moet komen. De beslissing hiervoor valt in 2021.


De ETPathfinder maquette is geprint in Oceanz PA12 en Oceanz Grey.

De maquette is 18 juli 2019 onthuld door de Vlaamse minister van innovatie Philippe Muyters samen met Nick Van Remortel, hoogleraar fysica aan de Universiteit Antwerpen, tijdens een bijeenkomst met de maakindustrie in Antwerpen (Nieuw Havenhuis Antwerpen) vanuit Nederland, België en Duitsland.