3D geprinte aandrijfhoepel voor topspelers rolstoeltennis

3D geprinte aandrijfhoepel voor topspelers rolstoeltennis

Rolstoeltennissers maken gebruik van een speciale sportrolstoel. Hiervoor is op dit moment nog geen tennis specifieke aandrijfhoepel in gebruik. Vanuit de KNLTB (de landelijke tennisbond) is daarom de vraag ontstaan om voor professioneel rolstoeltennis een passende aandrijfhoepel te ontwikkelen. In een samenwerking met ontwerpbureau DIDID, de Haagse Hogeschool en KNLTB wordt nu gewerkt aan een 3D geprint model om te testen of verschillende vormen van de hoepel beter geschikt zijn voor rolstoeltennis op topniveau.

“Voor een tennisrolstoel is de vorm van de hoepel erg belangrijk, omdat je de rolstoel ook aandrijft met het racket in de hand”, vertelt Sander Minnoye, eigenaar van DIDID. “Bij rolstoeltennis krijgt een hoepel nogal wat te verwerken. Er komt veel kracht op te staan bij de aandrijving van de rolstoel, maar ook slaat het racket hier regelmatig hard tegenaan”.

Wat maakt de hoepel voor tennis zo specifiek en welke eisen worden verder gesteld aan een geschikte rolstoeltennishoepel? Sander: “Het verschil bij een tennishoepel zit echt in het aandrijven met de hand, inclusief het racket. Het vasthouden van de hoepel om genoeg kracht over te brengen is daardoor lastig. De vorm en het gebruik van materialen die meer wrijving geven, zoals rubber, maken het mogelijk om toch de benodigde aandrijfkracht over te brengen”.

3D printen voor vorm en functie

Sander koos voor het 3D printen van de testmodellen voor kunststof (PA2200). De inzet van 3D printen is voor deze modellen een bewuste keuze, vanwege de vorm en functie. De hoepels bestaan uit twaalf losse stukken, die in elkaar schuiven, verlijmd worden en vervolgens een bevestiging krijgen aan het frame. Een deel van de hoepel is glad geschuurd en gelakt zodat de hand daar makkelijk overheen kan glijden. Een ander deel is voorzien van een rubberstrip.

Positieve test met de rolstoeltennis-top

Deze week vond de eerste test plaats op de vorm van de hoepel. Vier toprolstoeltennissers testten daarbij vier verschillende hoepels. Uit die test zullen uiteindelijk één of twee geschikte varianten gekozen worden op vorm.

Tijdens de test speelden de volgende vragen een rol:
Sander is erg enthousiast over de eerste testresultaten: “Het werkte erg goed om de vormen op deze manier te testen. Er kon zelfs dynamisch wat getest worden, omdat de hoepels de krachten goed aankonden”.

  • Kun je de hoepel aandrijven met de hand en het racket tegelijk?
  • Kun je de hoepel aandrijven met alleen de handpalm en het racket los van de hoepel?
  • Kun je de hoepel aandrijven met hand en racket, waarbij het racket meedraait tijdens het aandrijven?

Doorontwikkeling na eerste test

Na deze test wordt het product verder doorontwikkeld. “Deze versie van de hoepel krijgt een volgende stap. De hoepel is nu geprint in PA2200, maar de volgende variant zou ook goed geprint kunnen worden in alumide. Dat materiaal biedt meer stijfheid en voelt voor de spelers koeler aan dan het kunststof doet.
De inzet van 3D printen voor dit traject is mij goed bevallen. De delen pasten goed in elkaar, het afwerken van het product gaat makkelijk. Ook het online bestellen van de 3D print is voor mij een meerwaarde. Met de 3D viewer van Your Oceanz is makkelijk te zien wat de prijs is en of het om het juiste model gaat”.

Over DIDID

Ontwerpbureau DIDID tilt sport naar een hoger niveau. Al meerdere malen is founder Sander Minnoye betrokken bij ontwikkelingen in de topsport. Dit gebeurt door het gebruik van innovatie van sportproducten, de omgeving waar de sport wordt beoefend en de manier waarop sporten zijn geleerd. Het doel van DIDID is sport combineren met techniek en design.
Dit project is een samenwerking van de KNLTB, de Haagse Hogeschool (waarbij studenten van verschillende opleidingen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling) en DIDID.