3D geprint hulpmiddel ondersteunt bij klapvoet

3D geprint hulpmiddel ondersteunt bij klapvoet

Door een klapvoet kun je beperkt worden in je dagelijkse activiteiten. Tijdens het bewegen is de kans groot dat om te struikelen of een enkel te verzwikken. Een speciaal 3D geprint hulpmiddel (bijvoorbeeld de EXO-L UP) zorgt voor stevigheid in de schoen en meer controle over de voet.

Een orthese, ook wel brace, spalk of beugel genoemd is een ondersteunend/corrigerend hulpmiddel dat uitkomst kan bieden bij een klapvoet. Bij een klapvoet wordt een enkel-voet orthese gebruikt. Een klapvoet kan beperken in dagelijkse activiteiten. Tijdens het bewegen is de kans groot om te struikelen of de enkel te verzwikken. De EXO-L UP is een innovatie die deze problemen oplost, zodat de gebruiker weer met zekerheid op pad gaat.

Klapvoet-ondersteuning

De EXO-L Up ondersteunt de voethefspieren, biedt draagcomfort én stopt effectief de verzwikbeweging zonder de bewegingsvrijheid te beperken. Dit hulpmiddel is daarom speciaal ontwikkeld voor mensen met een klapvoet en biedt de mogelijkheid om deze problemen voorgoed op te lossen.

De EXO-L Up werkt via twee ‘veiligheidsriemen’: één riem trekt de voet omhoog, terwijl de andere alleen ingrijpt wanneer een gevaarlijke verzwikbeweging wordt gemaakt. Het comfort wordt behaald door de innovatieve 3D-scan en 3D-print technologie waardoor het een perfect passend verlengstuk van het lichaam is.

Wat zijn de voordelen van een 3D geprint hulpmiddel als de EXO-L Up:

- Controle over de voeten zonder daarbij in te leveren op enkelvrijheid of comfort
- Loop natuurlijk, stevig in de schoenen en zelfverzekerd over straat
- Elke EXO-L is uniek en op maat gemaakt, customisen mogelijk


Wat is een klapvoet?

Een klapvoet is het gevolg van een verlamming die de voet en tenen heffen, waardoor bij het lopen de voet niet goed afwikkelt of naar beneden valt. Meestal is er ook een andere groep spieren verzwakt, namelijk de spieren die de enkel stabiliseren bij het lopen en staan.
De zwakte van voetstrekspieren geeft problemen bij het lopen. Het is moeilijk of helemaal niet mogelijk om de voet en tenen op te tillen. Tijdens het lopen klapt de voet neer en wikkelt niet goed af. Dat veroorzaakt een stijve en moeizame loop, waarbij men gemakkelijk struikelt over oneffenheden in het wegdek of de vloer (tegels, stoep, tapijt). De spierzwakte geeft een gevoel van onzekerheid bij het lopen en staan, waarbij de enkel kan zwikken. Veel patiënten krijgen last van pijn in de zijkant van het onderbeen of de voetwreef door overbelasting van de verzwakte spieren. Een doof of tintelend gevoel in hetzelfde gebied kan ontstaan door beklemming van de zenuwtakken die het gevoel van de huid verzorgen. bron: Neurologie.nl