3D printen in aluminium voor European Gravitational Observatory (EGO)

3D printen in aluminium voor European Gravitational Observatory (EGO)

In opdracht van Nikhef werden 20 aluminium gimbals 3D geprint voor de European Gravitational Observatory bij Pisa.

Bij Nikhef, nationaal instituut voor subatomaire fysica werd de Voice Coil Mirror Driver PCB ontwikkeld. Deze zijn ontworpen voor het Virgo-experiment bij de European Gravitational Observatory bij Pisa. De assemblages zullen worden gebruikt in een regelkring om een laserstraal gecentreerd te houden op een kwadrant-fotodiode.

Hiervoor zijn steeds twee aluminium gimbals 3D geprint. Deze gimbals zijn twee aluminium geprinte delen die in elkaar kunnen draaien door middel van vier flexibele rotatielagers. De beweging gaat door middel van magneetjes en elektrisch bekrachtigde spoeltjes die gemonteerd zijn aan de einde van de twee gimbals.

In de binnenste gimbal zit een optische spiegel (diameter = 1 inch) gemonteerd die door de simultane beweging van de twee gimbals, een laserstraal op het centrale deel van een meetdiode gericht houdt. Deze bewegende spiegel-samenstellingen worden gebruikt op lasertafels voor het Europese gravitatie onderzoek wat plaats vindt op het Virgo instituut nabij Pisa. Nikhef levert 20 van deze bewegende spiegel-samenstellingen aan Virgo.

MateriaalAluminium
Wanddikte0,5 mm
Voordeelsnelheid, kostenbesparing, prototyping, vormvrijheid
Toepassingresearch


Lees meer over 3D printen in metaal