Kun je voedselverspilling tegengaan met 3D food printing?

Kun je voedselverspilling tegengaan met 3D food printing?

Coöperatie DOOR en Oceanz 3D printing onderzoeken 100% productgebruik door in te spelen op toekomstige foodtrends.

PERSBERICHT

Coöperatie DOOR en Oceanz 3D printing onderzoeken 100% productgebruik:

MAASDIJK / EDE – Wereldwijd wordt ongeveer een derde van al het voedsel verspild. Telers, groothandels, supermarkten en overheid werken individueel of gezamenlijk aan het vraagstuk om deze verspilling tegen te gaan. Ondanks dat deze weggegooide volumes binnen het productieproces procentueel klein zijn, is het aantal kilo de moeite waard om oplossingen te vinden en zo te streven naar 100% gebruik van het product. 3D voedsel printen kan hierin een rol spelen.

Mix tussen twee groeimarkten

Vanuit het vraagstuk ‘voedselverspilling’ en het inspelen op ‘toekomstige foodtrends’ is Coöperatie DOOR (onafhankelijke telerscoöperatie van vruchtgroenten) met Oceanz 3D printing in gesprek gegaan om de mogelijkheden van het 3D printen van groenten gezamenlijk te onderzoeken. Beide partijen zien hier goede kansen in. Onlangs is officieel een start gemaakt om deze mogelijk- en onmogelijkheden te onderzoeken. Er ontstaat hierdoor een mooie mix tussen twee verschillende groeimarkten. De eerste resultaten worden binnenkort bekend gemaakt.

100% Gebruik van het product

“Om de volumes optimaal te verwerken en toe te werken naar 100% gebruik, heeft Coöperatie DOOR verschillende projecten uitgezet om voedselverspilling vanuit de primaire productie zoveel mogelijk te verminderen. Denk aan gedroogde tomatenpartjes voor gebruik in restaurants & catering of de productie van tomaat als basis voor tapenade. Een stap verder gaat het onderzoeken naar mogelijkheden en oplossingen van 3D food printing in dit vraagstuk. Coöperatie DOOR wil 3D printen inzetten om het toekomstig doel ‘100% gebruik van het product’ te realiseren”, aldus Martijn Kesteloo, Business Developer bij Coöperatie DOOR.

“Zeker is dat we in de toekomst allemaal met 3D geprint voedsel te maken gaan krijgen”

Professioneel 3D printen van voeding

Naar de technologische mogelijkheden van 3D voedsel printen wordt veel onderzoek gedaan. Op dit moment is het mogelijk om te printen met materialen op basis van bijvoorbeeld een suikermengsel, chocolade of een puree van verschillende ingrediënten. “Veel 3D food printing-projecten hebben nu nog een bepaald ‘fun-element’, maar uiteindelijk koersen we af op een professionele markt van 3D voedsel printen”, aldus Erik van der Garde, CEO van Oceanz 3D printing. “Zeker is dat we in de toekomst allemaal met 3D geprint voedsel te maken gaan krijgen.”

Waardevolle voedselconcepten

Naast het creëren van complexe, unieke vormen biedt 3D printen de mogelijkheid om waardevolle voedselconcepten te produceren. Zo is het mogelijk om gepersonaliseerde voeding te ontwikkelen, die afgestemd kan worden op bijvoorbeeld DNA-profiel, lichamelijke conditie, levensfase of smaakvoorkeur. Ook het 3D printen van vleesalternatieven op basis van duurzame grondstoffen behoort tot de mogelijkheden. Naast de mogelijkheid om in allerlei vormen te printen, zal een product ook andere karaktereigenschappen kunnen krijgen. Van complexe structuren en texturen tot producten met een unieke smaakbeleving.