Update 3DMed samenwerkingsproject (juli 2020)

Update 3DMed samenwerkingsproject (juli 2020)

Oceanz is projectpartner van het 3DMed consortium. Een update in de meest recente nieuwsbrief:

Oceanz is een van de innovatieve bedrijven die deelneemt aan het consortium 3DMed. In dit samenwerkingsproject bundelen topuniversiteiten en innovatieve bedrijven uit Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hun krachten om het volledige potentieel van de 3D printtechnologie voor geavanceerde medische zorg te verkennen. Het gezamenlijk doel is om de betaalbaarheid en grootschalige toegankelijkheid van medische behandelingen met 3D geprinte devices te verbeteren.

Productie van perfect passende protheses en ortheses

Eva Hofland, manager R&D bij Oceanz 3D printing: “Oceanz is projectpartner in het Europese onderzoeksproject 3DMed (Interreg2Seas) dat zich richt op het toepassen van 3D printen voor medische applicaties. Oceanz leidt het onderzoek naar de ontwikkeling en validatie van 3D geprinte protheses en ortheses. Met behulp van een combinatie van 3D scannen, 3D modelleren én 3D printen is het mogelijk om perfect passende protheses en ortheses te produceren met minimaal handwerk en zo min mogelijk ongemak voor de patiënt.

3D printen en ISO 13485

Oceanz investeert in dit project om de juiste kennis en processen te ontwikkelen om perfect passende medische hulpmiddelen te kunnen leveren aan instrumentmakerijen, ziekenhuizen en revalidatiecentra. Waar u het ontwerp verzorgt, zullen wij ervoor zorgen dat het productieproces van begin tot eind voldoet aan de (vernieuwde) eisen van de MDR. Zo zijn alle gebruikte materialen veilig voor gebruik op de huid en alle processen geborgd binnen ons ISO13485 kwaliteitsmanagementsysteem.”

Voordelen 3D printen medische hulpmiddelen

Additive Manufacturing (AM) is perfect geschikt om patiënt-specifieke hulpmiddelen te produceren in een verscheidenheid aan materialen. Voordelen zijn ontwerpvrijheid, hoge productkwaliteit, hoge productiesnelheid en geminimaliseerd specialistisch handwerk achteraf. 3D-scantechnieken, gecombineerd met 3D-modelleringssoftware, maken het ontwerpen van patiënt-specifieke hulpmiddelen mogelijk zonder fysiek contact. Tevens kan de software kan worden gebruikt om patiënt-specifieke corrigerende functionaliteit (orthesen) of vervangende functionaliteit (protheses) in het ontwerp te implementeren. Bovendien maakt 3D-modelleringssoftware topologieoptimalisatie mogelijk. Andere voordelen liggen in gewichtsvermindering, optimalisatie van lokale stijfheid of zelfs variaties in stijfheid via metamaterial of multi-material design.

In de meest actuele update staat meer over het 3DMed project en worden verschillende evenementen vermeld:

​Lees hier de volledige nieuwsbrief van 3DMed.