Technasium leerlingen onderzoeken 3D food printing bij Oceanz

Technasium leerlingen onderzoeken 3D food printing bij Oceanz

Vier VWO-4 scholieren onderzoeken wat er mogelijk is met het 3D printen van voedsel voor kinderen die niet van groenten en fruit houden.

Floor, Timo, Ilse en Saskia zijn Technasium leerlingen van het Cals College in Nieuwegein. In het vierde leerjaar van het VWO krijgen de leerlingen een praktijkopdracht voor het vak O&O. Zij gaan op zoek naar een bedrijf waar zij een oplossing kunnen bieden. “We kregen zestien weken de tijd. Wij kozen voor Oceanz 3D printing en gingen onderzoeken wat er mogelijk is met 3D voedselprinten en welk doel we konden vinden over 3D printen van voedsel”.

3D printen heeft onze ogen geopend

“Van 3D printen wisten we een beetje hoe het werkte. Dat hebben we op school geleerd. Wisten we er in het eerste jaar nog niets van, in de derde klas kregen we een 3D printer op school en kwamen we er meer over te weten. Voor dit project bezochten we Oceanz en werden onze ogen echt geopend. 3D printen op grote schaal werd zó anders gedaan dan wij dachten. We maakten samen met Oceanz een afspraak om ons product te printen, wat betekende dat wij moesten opschieten met ons idee”.

Stervormige prototypes

“We bedachten een oplossing voor kinderen die niet van groenten en fruit houden. Uiteindelijk kwamen we uit op biet, banaan en baobab. Bij Oceanz mochten we aan de slag met een 3D printer. De uiteindelijke stervormige prototypes waren goed gelukt. We hebben veel geleerd over nieuwe manieren van 3D printen en wat men nodig heeft aan ADH waarden. Het 3D printen heeft zeker onze interesse gewekt, maar of we hier in de toekomst ook in willen gaan werken, weten we nog niet.”

Floor de Klaver, Timo Brenninkmeyer, Ilse Berns en Saskia Huyboom