Preoperatief 3D model zorgt voor betere behandeling

Preoperatief 3D model zorgt voor betere behandeling

Een 3D model geeft patiënt en arts meer duidelijkheid en biedt de mogelijkheid om een veilig en gericht behandelplan op te stellen.

bron en headerfoto: UMC Utrecht

Het Centrum voor aangeboren hartafwijkingen van het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMC Utrecht gebruikt sinds kort een nieuwe methode om ernstige hartafwijkingen bij een ongeboren kind te ontdekken. 3D printen wordt daarbij toegepast om een gedetailleerd 3D model van het hart van het ongeboren kind te maken. Dit model geeft meer duidelijkheid over de hartafwijking en biedt de mogelijkheid om al voor de geboorte een veilig en gericht behandelplan op te stellen.

Met een MRI kan een gedetailleerd beeld worden gemaakt van het hart van een ongeboren kind. Afwijkingen kunnen zo eerder worden ontdekt en beter worden behandeld. Met de introductie van de foetale MRI kunnen artsen al vóór de geboorte op basis van veel duidelijkere informatie een behandelplan maken, zodat vertraging in de behandeling wordt voorkomen.

Één op de honderd kinderen in Nederland wordt geboren met een hartafwijking. Bij zo’n tweederde van de kinderen die in het Wilhelmina Kinderziekenhuis met een hartafwijking worden geboren, was deze afwijking al op de 20-weken echo te zien. Op deze echo is niet altijd precies zichtbaar wat er afwijkend is. In die gevallen kan deze methode de oplossing zijn.

Bij kinderen en volwassenen was het al mogelijk om met 3D-technologie een gedetailleerd 3D-model van hart en bloedvaten te maken. Daarmee hebben cardiologen een plattegrond van het hart in handen en weten ze precies hoe het bloed door het hart stroomt.

3D printen van pre-operatieve modellen

Gedurende de voorbereiding van een medische ingreep is het mogelijk nuttig om een anatomisch model te laten 3D printen. Een zogenaamd pre-operatief model is waardevol voor zowel de patiënt als voor de medisch specialisten. Het draagt bij aan een heldere uitleg aan de patiënt. Ook worden deze modellen direct ingezet voor chirurgische voorbereiding en als uitlegmodel aan co-assistenten en arts-assistenten.

Voordelen voor de arts/het ziekenhuis

  • Optimale voorbereiding
  • De juiste instrumenten kunnen vooraf worden bepaald. (kosten reductie)

Voordelen voor de patiënt

  • Acceptatie
  • Betere communicatie

Lees ook: De meerwaarde van 3D printen bij Traumachirurgie