Oceanz levert prototype aan exoskelet Project MARCH

Oceanz levert prototype aan exoskelet Project MARCH

TU Delft studententeam 'Project MARCH' ontwikkelt een exoskelet (gemotoriseerd robotisch harnas) waarvoor ook 3D printen wordt ingezet.

Oceanz 3D printing is sponsor van Project MARCH. Project MARCH is een eigen stichting van studenten van de Technische Universiteit Delft. Doel van de stichting is om jaarlijks een exoskelet (een gemotoriseerd robotisch harnas) te ontwerpen en te bouwen voor dwarslaesie-patiënten.

“Op dit moment is de biomedische technologie omtrent exoskeletten dusdanig onderontwikkeld dat mensen met verlamde of slecht functionerende benen de rest van hun leven gebonden zijn aan een rolstoel”, aldus de stichting. Project MARCH wil volledige mobiliteit teruggeven aan mensen met een dwarslaesie door middel van een exoskelet.

Naast het teruggeven van volledige bewegingsvrijheid en praktische voordelen van autonomie, verbetert ook de gezondheid aanzienlijk. Zo neemt onder meer de kans op trombose af, worden botten sterker, gaat de darmwerking vooruit, verminderen doorligwonden, versterken de spieren en neemt de conditie toe. Het afhankelijk zijn van zorgverleners en anderen neemt hierdoor af.

Intuïtief Aansturingssysteem

Het is erg belangrijk dat de piloot op een veilige en betrouwbare manier in het exoskelet kan lopen. Daarom heeft het team van project MARCH een eigen aansturingssysteem ontwikkeld. Het belangrijkste focuspunt van dit ontwerp is het bieden van een meer intuïtieve aansturing voor de piloot. Er is een nieuw krukhandvat ontworpen met geïntegreerde knoppen waarmee de piloot de mogelijkheid heeft om de verschillende bewegingen van het exoskelet te controleren. Daarnaast heeft het handvat ook een ingebouwd beeldscherm waarop de piloot kan zien in welke modus hij zich bevindt en waar hij de volgende modus kan selecteren. Zo geeft dit innovatieve ‘input device’ de piloot de ultieme controle over het exoskelet.

Prototypes in 3D print

Oceanz 3D printing heeft als professioneel, gecertificeerd Additive Manufacturing bedrijf onlangs de eerste testserie behuizingsdelen geleverd voor het complexe ‘input-device’. Uitgangspunt is een op maat gemaakt, organisch gevormd handvat met een comfortabele pasvorm voor de piloot en perfect passende onderdelen voor assemblage. Maxine Rietveld en Pim Verton van Project MARCH hebben in korte tijd in samenwerking met de R&D-afdeling van Oceanz het ontwerp geoptimaliseerd.

Op de foto vlnr: Pim Verton (Electrical Engineer Project MARCH), Maxine Rietveld (Human Machine Interaction Engineer Project MARCH) en Robert Groeneveld (Sales Engineer Medical Oceanz 3D printing)