Nachtwacht 360 maakt voor reconstructie gebruik van 3D printen

Nachtwacht 360 maakt voor reconstructie gebruik van 3D printen

Fotograaf Julius Rooymans & ontwerper Hans Ubbink maken voor Nachtwacht 360 (reconstructie van de Nachtwacht van Rembrandt) gebruik van 3D printen bij Oceanz

Fotograaf Julius Rooymans en modeontwerper Hans Ubbink willen met look-alikes een reconstructie maken van hoe Rembrandt zijn Nachtwacht schilderde. Dit onder de naam Nachtwacht 360. Hiervoor is Rooymans op zoek naar mensen die sprekend lijken op de geportretteerden. Met behulp van 360-graden-foto’s moet de Nachtwacht terug worden gebracht naar de werkelijkheid. Rooymans wil daarmee laten zien hoe het plaatje eruit zag toen de Nachtwacht werd geschilderd.

“Hij heeft destijds de werkelijkheid geïnterpreteerd in het schilderij en nu gaan wij het andersom doen”, vertelt de fotograaf over zijn project Nachtwacht 360. Voor de reconstructie van het wereldberoemde schilderij is Rooymans op zoek gegaan naar 22 mensen die sprekend lijken op de geportretteerden. Rooymans: “Rembrandt heeft destijds al die mensen eerst individueel geportretteerd en daarna er een compositie van gemaakt. Dat gebeurt nu ook. Ik ga de Nachtwacht fotograferen, met dezelfde compositie, dezelfde kostuums. En dus ook dezelfde koppen”.

3D printen bleek de oplossing

Dat Rembrandt soms een rijke fantasie had, bleek wel bij de zoektocht naar de helmen. Met behulp van een wapenexpert en het legermuseum, werd al snel de conclusie getrokken dat sommige helmen niet bestonden. Dankzij de huidige techniek konden de helmen 3D ontworpen worden door Robin Brockötter. Vervolgens zijn de helmen, de kraag en de partizaan 3D geprint bij Oceanz.

Hoge detaillering goed mogelijk met 3D printen

“Als professioneel en Nederlands 3D printbedrijf zijn we als Oceanz maar wat graag betrokken bij het Nachtwacht 360-project. Hoe mooi is het om dit Hollandse meesterstuk uit de 17e eeuw met de innovatieve en moderne techniek van nu echt tot leven te kunnen brengen? 3D printen maakt het mogelijk om voorwerpen tot in de meest hoge detaillering te vervaardigen. Zo worden de helmen, kragen en een partizaan - die 350 jaar geleden door de ogen van Rembrandt zelf gezien werden - exact nagemaakt om nu ten toon te kunnen stellen aan het grote publiek”, aldus Frank Elbersen, sales engineer bij Oceanz 3D printing.