3D printen voor zonneauto Stella Era

3D printen voor zonneauto Stella Era

Zonneauto Stella Era is de vierde gezinsauto van Solar Team Eindhoven. Ook dit keer is 3D printen gebruikt bij design en bouw van de auto.

Zonneauto Stella Era is onlangs gepresenteerd door Solar Team Eindhoven. Stella Era is de vierde gezinsauto die door Solar Team Eindhoven wordt gepresenteerd, de voorgangers waren Stella (2013), Stella Lux (2015) en Stella Vie (2017).

Laadpaal op wielen

Dankzij een dak vol zonnepanelen heeft deze auto genoeg energie om in theorie een afstand van 1.800 kilometer af te leggen. De opgewekte zonne-energie kan de Stella Era direct met andere elektrische voertuigen delen. Daarmee is het volgens de TU/e-studenten de eerste laadpaal op wielen ter wereld. De auto bevat ook zelfrijdende functies, zoals het autonoom opzoeken van zonnige parkeerplekken. Volgens de standaard Europese berekening voor het bereik van elektrische auto’s heeft de Stella Era een bereik van 1200 kilometer met vier inzittenden. De gemiddelde afstand die automobilisten elke dag in Nederland afleggen, is ongeveer 50 kilometer, waardoor een groot deel van de beschikbare energie overblijft voor andere voertuigen.

3D printen in zonneauto Stella Era

Net als bij Stella Vie heeft ook dit team weer gebruik gemaakt van 3D printen. “Tijdens het designen en bouwen van een nieuwe gezinsauto op zonne-energie is het belangrijk om snel te kunnen itereren op verschillende designs. In dit proces biedt 3D printen ons een hoge mate van vormvrijheid met een korte productietijd. Oceanz heeft de handgrepen aan de buitenkant en diverse interieuronderdelen van Stella Era geprint door middel van Selective Laser Sintering (SLS). Deze techniek was vooral heel geschikt voor dit ontwerp omdat op deze manier vrijwel geen support structures nodig waren, wat ons nog meer vormvrijheid bood”, aldus Evan Quadvlieg, Technical Acquisition Manager.

In oktober verdedigt het Eindhovense team zijn wereldtitel tijdens de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Tijdens het wereldkampioenschap voor zonnewagens, waaraan 50 teams uit de hele wereld deelnemen, moeten de studenten een afstand van 3022 km overbruggen. Solar Team Eindhoven is het enige Nederlandse team dat deelneemt.

Foto: Bart van Overbeeke