3D printen voor Exoskelet van Project MARCH IV

3D printen voor Exoskelet van Project MARCH IV

In het exoskelet MARCH IV zijn onderdelen 3D geprint door Oceanz, o.a. een op maat gemaakt, organisch gevormd handvat waarmee het exoskelet wordt aangestuurd.

Oceanz is ook dit jaar sponsorpartner van Project MARCH, het door een stichting van studenten van TU Delft ontwikkelde exoskelet (gemotoriseerd robotisch harnas). Doel van de stichting is om jaarlijks een exoskelet (een gemotoriseerd robotisch harnas) te ontwerpen en te bouwen voor dwarslaesie-patiënten. Elk team van Project MARCH start het jaar met één doel: het door ontwikkelen en optimaliseren van het prototype exoskelet van het voorgaande jaar. Afgelopen week werd het design van MARCH IV gepresenteerd.

Mobiliteit dankzij een Exoskelet

De visie van Project MARCH is mensen met een dwarslaesie mobiliteit teruggeven om (weer) te kunnen deelnemen aan dagelijkse activiteiten en de kwaliteit van leven te verhogen. Dit doen zij door een exoskelet te ontwerpen en te bouwen voor mensen met een dwarslaesie. Op dit moment is de biomedische technologie omtrent exoskeletten dusdanig onderontwikkeld dat mensen met verlamde of slecht functionerende benen de rest van hun leven zijn gebonden aan een rolstoel. Het ultieme doel is dat het exoskelet toegankelijk én beschikbaar is voor iedereen die hierdoor mobiliteit terugkrijgt.

Door het 3D printen van de controller, krijgt het exoskelet een op maat gemaakt, organisch gevormd handvat. Dit zorgt voor een comfortabele pasvorm voor de piloot en voor perfect passende onderdelen voor assemblage.

Exoskelet en 3D printen

Voor een groot deel worden bestaande technieken toegepast, maar er worden ook nieuwe technologieën onderzocht en gekeken naar de toepassing in het project. Aan Project MARCH de taak om de verschillende technologieën samen te brengen in één haalbare toepassing: een nieuw en verbeterd exoskelet. Inmiddels zijn al succesvolle prototypes gemaakt.

Voor het exoskelet zijn ook 3D geprinte onderdelen gebruikt. Oceanz 3D printing heeft als professioneel, gecertificeerd Additive Manufacturing bedrijf onlangs de eerste behuizingsdelen geleverd voor het complexe ‘input-device’. Dit is de controller van het exoskelet, waarmee de gewenste bewegingen van de MARCH IV kunnen worden aangestuurd. Uitgangspunt is een op maat gemaakt, organisch gevormd handvat met een comfortabele pasvorm voor de piloot en perfect passende onderdelen voor assemblage.

Human Machine Interaction engineers over de samenwerking met Oceanz:

“Het is fijn dat Oceanz 3D printing met ons meedenkt over het ontwerp van het handvat. We leren super veel van hun tips en tricks over het gebruik van materialen en verschillende printmanieren.”

Exoskelet MARCH IV

Het team droomt nog van een beter exoskelet dat bijvoorbeeld volledig zelf-stabiliserend is. Hierdoor kan iemand met een dwarslaesie zelfstandig zonder krukken een natuurlijke loopbeweging maken. Het nieuwste ontwerp bevat elementen die de gebruiker meer bewegingsvrijheid geeft. Zo zorgt de toevoeging van een extra heupgewricht ervoor dat de gebruiker naast een voorwaartse stap ook een zijwaartse stap kan maken. Dit jaar wordt ook onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor verbetering van de balans.

Exoskelet met lichtere en kleinere onderdelen

Een ander aandachtspunt en wens vanuit de gebruiker is het gewicht en het formaat. Door het uitvoeren van vele testen met materialen en krachten heeft het team de botten en elektronica van het exoskelet kleiner en lichter kunnen maken. Ook dit komt de gebruiksvriendelijkheid van het exoskelet ten goede. Een klein en licht exoskelet is immers makkelijker aan te trekken en te vervoeren.