Waarom 3D printen tijdens corona?

3D printen was dé oplossing bij de uitbraak van corona. Welke toepassingen en voordelen van 3D printen zijn er en waarom komen juist deze van pas bij COVID-19?

Waarom 3D printen tijdens corona?

​Dat 3D printers een grote rol hebben gespeeld tijdens corona in de eerste helft van 2020, is geen verrassing meer. 3D printen is dé productietechniek om snel te kunnen schakelen en produceren. Tegelijk bleek het ook de oplossing bij problemen met de leveringen vanuit China, Italië of elders waar de wereld op slot zat. Hiermee werd het risico voorkomen dat machines stil komen te staan of de voorraad te klein wordt. Met een aanpassing in engineering zijn bestaande producten vaak eenvoudig om te zetten naar een 3D bestand. Nu we officieel in een tweede golf van de coronapandemie zijn beland, stijgt ook de vraag naar corona-toepassingen.

Welke 3D geprinte COVID-19 toepassingen zijn er?

IC-apparatuur en medische hulpmiddelen

Het wereldwijde tekort aan medische hulpmiddelen en onderdelen van machines bleek al snel een feit. Ziekenhuizen hadden grote uitdagingen met het tekort aan beademingsapparatuur en apparaten voor Intensive Care-afdelingen. Intensive Care-apparatuur is niet eenvoudig na te bestellen en de aanvoer van medische onderdelen loopt vast door de wereldwijde vraag. Zo kunnen sommige noodzakelijke apparaten niet functioneren, omdat bepaalde onderdelen niet meer geleverd kunnen worden of ontbreken in de voorraden.

3D printen tijdens COVID-19

Op het moment dat corona serieuze vormen aannam, heeft Oceanz diverse toepassingen kunnen 3D printen. Dat gold voor onder meer:


375.000 corona-teststaafjes uit de 3D printer

Het was vooral de productie van de swabs (de teststaafjes) waar Oceanz een belangrijke rol heeft gespeeld. Deze waren hard nodig om monsters te verzamelen voor COVID-19 testen bij mogelijke patiënten. Deze neusuitstrijkjes worden gebruikt voor het testen van influenza en luchtweginfecties. Met de Oswab, een 3D geprinte variant van de teststaafjes, worden de voorraden snel aangevuld. In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) is een prototype ontwikkeld om zo een 3D geprint alternatief van de bestaande swabs op de markt te brengen. Oceanz produceerde in opdracht van het RIVM in korte tijd maar liefst 375.000 corona-teststaafjes.

Europese wetgeving medische hulpmiddelen

De Europese wetgeving stelt strenge eisen aan de productie van medische hulpmiddelen. Oceanz is ISO 13485-gecertifeerd, zodat 3D geprinte medische hulpmiddelen voldoen aan deze richtlijnen. Dit kwaliteitsmanagementsysteem wordt wereldwijd en branche-breed geaccepteerd.

Waarom 3D printen tijdens een pandemie als corona?

 • Bijdragen aan tekort aan medische hulpmiddelen, industriële spare-parts, robotica en functionele toepassingen
 • Vraagstukken samen oplossen om maatschappelijke verantwoordelijkheid te dragen
 • Supply chain overeind houden waar mogelijk, dit omdat de wereldwijde aanvoer steeds moeilijker wordt
 • 3D printen volgens certificeringen ISO 9001, ISO 13485 en Food Grade
 • Robots ombouwen en onderdelen vervangen
 • Snel schakelen door inzet engineering en reverse-engineering

‘Nederlandse bedrijven zien 3D printen als oplossing in coronatijd’

3D printen is de afgelopen jaren steeds meer in de schijnwerpers komen te staan, dankzij zijn toegevoegde waarde voor industriële productie. Door deze technologie met geautomatiseerde processen te combineren, is in theorie veel tijd en geld te besparen. reichelt elektronik onderzocht hoe wijdverspreid de technologie al is binnen Nederlandse bedrijven, welk effect 3D printen heeft op deze bedrijven en welke obstakels nog overwonnen moeten worden. In het onderzoek is onder andere de impact van Covid-19 op ontwikkelingen met behulp van 3D printen binnen deze bedrijven meegenomen. Lees meer…

Ook 3D printen tijdens tweede golf corona?

Dit zijn de voordelen 3D printen tijdens COVID-19:

 • snel schakelen
 • snel productieproces
 • voorkomen van stilstaande machines en productie
 • tijd besparen
 • voorraad aanvullen
 • risico’s spreiden

Mogelijke toepassingen van het 3D printen tijdens COVID-19:


Verschenen publicaties

Lees hier meer over 3D printen tijdens COVID-19 bij Oceanz

2 months ago
Laura van den Biggelaar