Waarom 3D printen in de maritieme sector?

De maritieme sector is één van de branches waarin Oceanz 3D printing actief is. Een interessante branche die het 3D printen nog breder kan inzetten en toepassen; van kleinschalig tot zeer professioneel. Wij zetten dé vijf voordelen van 3D printen voor de jachtindustrie en scheepsbouw op een rij:

Waarom 3D printen in de maritieme sector?

Daarom 3D printen voor de maritieme sector:


1. Gewichtsbesparing

3D geprinte producten zijn lichter in gewicht. Wordt daarnaast ook nog eens gekozen voor een efficiënt design? Dan heeft het model nog minder grondstof nodig wat leidt tot verdere gewichtsbesparing. Het toepassen van 3D printen kan op die manier van grote invloed zijn op de prestaties tijdens zeilraces van wereldklasse.

2. Tijdsbesparing

Veel toeleveranciers in de maritieme sector ontwikkelen hun eigen innovatieve producten, van design tot engineering. 3D printen maakt het mogelijk om dit proces te versnellen en al in een vroegtijdig stadium knelpunten te inventariseren. De productietijd van een 3D geprint model is kort en verloopt stukken sneller dan het proces bij de traditionele methoden. Ook voor een snelle reparatie van een defect, biedt 3D printen in of bij een haven dé oplossing om het schip te repareren.


3. Kostenbesparing

Juist de mogelijkheid om een kleine serie op maat en naar eigen wens te (laten) produceren, maakt 3D printen een zeer geschikte productiemethode voor de jachtbouw. Door het plaatsen van 3D printers aan boord van grote zeeschepen, kunnen in relatief korte tijd de benodigde onderdelen direct worden geproduceerd, zonder dat er vooraf een grote voorraad aanwezig hoeft te zijn. Dit levert ruimtebesparing op, maar tevens een besparing op de beheerskosten.

4. Kleine series

Het maken van unieke producten op traditionele wijze is kostbaar in tijd en geld. Met 3D printen is het maken van prototypes eenvoudig en het product snel beschikbaar. Enkele stuks produceren is goed mogelijk, zonder de vervaardiging van matrijzen Bovendien kan met een eerste 3D print-model al in een vroeg stadium worden beoordeeld of een design wellicht voor problemen in de productie gaat zorgen.

5. Vormvrijheid

Naast een efficiënt design (punt 1), biedt 3D printen ook de mogelijkheid om unieke, gepersonaliseerde producten te maken tegen lage kosten. Specifieke wensen en ontwerpvrijheid zijn hierbij goed mogelijk. Een ander bijkomend voordeel is dat de onderdelen aangepast kunnen worden op klant- en gebruiksinformatie, waardoor de kwaliteit van het onderdeel continu verbeterd wordt.


Meer lezen over 3D printen en jachtbouw?

17 March 2017
Laura van den Biggelaar