‘Supply chain op z’n kop’

Regelmatig wordt 3D printen een ‘disruptive technology’ genoemd. Ofwel een technologie die een nieuwe markt creëert of een bestaande markt wegvaagt.

‘Supply chain op z’n kop’

Oceanz herkent zich niet in de laatste definitie en ziet de technologie meer als een aanvulling op bestaande en bewezen technieken.

Is 3D printen dan niet disruptief? Jawel. Dat zit meer in de organisatie van de supply chains. Dát is aan het veranderen. Recent publiceerde PWC nog een artikel dat 3D printen de hele waardeketen en supply chains om zal gooien (aldus Hugo da Silva van DSM) en daar zijn we het mee eens! Waar grote bedrijven vroeger hun R&D-afdelingen en testpanels hun standaard producten in grote getalen over de markt ‘uitstrooiden’, is de consument nu in staat om zelf een gepersonaliseerd ontwerp in de juiste hoeveelheid te printen.

Zit de consument nu zelf aan het stuur van het ontwerp tot realisatie voor alles? Welnee. Maar het is wel aan het veranderen. De supply chain gaat op z’n kop.

Volledig gepersonaliseerd

Een mooi voorbeeld is een beenprothese die volledig op maat wordt gemaakt voor de patiënt. Het onderbeen van de persoon wordt gescand. Van het 3D model wordt een volledig gepersonaliseerde beenprothese gemaakt. Het gehele proces is ook nog eens patiëntvriendelijker en sneller dan de klassieke methode. Onze ervaring is dat patiënten zelf invloed willen hebben op de prothese. “Niemand bepaalt wat ik moet dragen”. Zij zijn zelfs bereid om daarvoor een paar honderd kilometer te rijden. Een uitstekend voorbeeld hoe 3D printen een disruptieve impact heeft op de bestaande supply chain.

Additive manufacturing heeft een grote impact op de supply chain kosten, de flexibiliteit en de ‘output’ van de supply chain.

Zit het disruptieve effect ook in business to business? Zeker! Ook daar vallen bestaande supply chains om. Additive manufacturing heeft een grote impact op de supply chain kosten, de flexibiliteit en de ‘output’ van de supply chain. 3D printen stelt de organisatie in staat flexibel te zijn in de capaciteit en tegelijkertijd te zoeken naar optimale producten en ‘warehousing’. De klassieke manier van produceren en voorraad houden gaat daarmee snel veranderen.

De impact op de supply chain?

Oceanz licht samen met klanten het bestaande assortiment door en kijkt op basis van vraag, responstijd en de optimale voorraad. Dat bepaalt mede de impact op de supply chain.

Of u als OEM-er, distribiteur of gebruiker in de supply chain zit, maakt voor de aanpak niet veel uit. U heeft vast een goed beeld van de supply chain. Moet u in actie komen? Tja die keuze is aan u. Maar dat 3D printen de maakprocessen, distributie doorlooptijden en voorraadbeheer gaat veranderen is een feit. ‘’Make redical change when necessary’’ alsdus Steve Jobs. Een wijze les als het gaat om supply chain management. En misschien nog wel belangrijker gaat dat volgens Steve niet via de email maar sneller en beter face-to-face.

Zullen we de supply chain samen op z’n kop zetten?

20 July 2018
Erik van der Garde