Sneller, beter en groter 3D printen?

Sneller, beter of groter 3D printen? Prachtig, maar wat koop je daar als klant voor?

Sneller, beter en groter 3D printen?

Bijna dagelijks rolt er wel een nieuwsbericht binnen waarin een machinebouwer claimt sneller, beter of groter te zijn. Prachtig, maar wat koop je daar als klant voor? Dat geldt ook voor de beloften die gedaan worden als het gaat om levertijd. Snelheid is niet altijd van belang. Het gaat om betrouwbaarheid van leveren en just in time-levering.

Waarom roept een aantal machinebouwers en partijen zo hard dat het 3D printen 10x sneller kan en dat zij de grootste modellen kunnen leveren? Het antwoord is simpel. Het ontbreekt ons aan de norm. Een maat. Zo claimt HP sneller te zijn dan wie dan ook. Mooi, maar ten opzichte van wie of welk materiaal? Elke situatie is anders.

Welke factoren invloed hebben op de levertijd of kosten, moet per case bekeken worden.

Welke factoren invloed hebben op de levertijd of kosten, moet per case bekeken worden. Wij hebben cases waarbij patiënten binnen 24 uur geholpen kunnen worden met een 3D geprint medisch hulpmiddel. Maar we hebben ook klanten waarbij het engineeringstraject weken duurt. Kortom, elke claim op snelheid of kosten gaat in principe mank.

Supply Chain management is de sleutel. Door gezamenlijk te analyseren óf, hoe en waarmee we écht waarde creëren, kunnen we 3D printen echt optimaal benutten. Op welk vlak heeft 3D printen voor u de meeste toegevoegde waarde? Op basis daarvan stemmen wij onze machines, materialen en post-processing af.

En, als we aan u bewezen hebben dat het ook echt zo is, kunnen we altijd nog zaken claimen! Tot die tijd past ons Hollandse nuchterheid, bescheidenheid en geven we liever goed advies.

Lees meer over de voordelen van 3D printen.

15 November 2018
Erik van der Garde