Made in Holland: Volop investeringskansen in 3D printtechnologie

De Nederlandse economie heeft genoeg kansen om de 3D printtechnologie in eigen land op de kaart te zetten...

Made in Holland: Volop investeringskansen in 3D printtechnologie

Volgens ING komt in 2040 mogelijk de helft van de maakdelen uit een 3D printer. Ook rapporten van bijvoorbeeld ABN AMRO en Wohlers laten bizarre groeipatronen zien. De 3D printtechniek heeft een grote impact op de economie. Dat is evident. Maar hoeveel impact? Tja, dat valt te bezien.

Dit betekent ook dat er genoeg kansen zijn voor de Nederlandse economie en om de 3D printtechnologie in Nederland op de kaart te zetten. Of beter gezegd, verder door te laten groeien. Want het groeit! En het groeit hard! We doen het namelijk prima in Nederland. Natuurlijk is Duitsland groter. Maar zij hebben ook een zeer grote omvang maakindustrie, zoals vele automotive bedrijven. Maar recente literatuur laat zien dat Nederland op een keurige tweede plek staat. Qua aantal bedrijven in de 3D printwereld in Europa. Want dat het een volwassen productietechniek gaat worden, staat voor iedereen inmiddels wel vast.

3D printen is geen doel op zich. Maar een goed middel om het doel te realiseren!

In Nederland is een belangrijke rol weggelegd voor het maken van kunststofproducten. Als AM-partner adviseert Oceanz haar klanten in de juiste materialen en technieken. Nu ook grote chemische ’reuzen’ als BASF en DSM deze wereld omarmen, kan het natuurlijk snel gaan. Oceanz stemt de functionaliteit van het materiaal af op de specificaties die de klant vraagt. En blijkt kunststof minder geschikt? Dan is een oplossing in metaal of een andere productietechniek de juiste keuze. 3D printen is geen doel op zich. Maar een goed middel om het doel te realiseren! De 3D printtechniek is vooralsnog complementair aan bestaande technieken. De helft van de maakdelen verdringen? Wie weet. Voorlopig brengen we productie weer terug naar Nederland en staat er steeds vaker weer gewoon ‘Made in Holland’ op de producten.

3 April 2018
Erik van der Garde