Kun je een 3D-gipsprinter ombouwen naar een suikerprinter?

Kevin van de Beek en Djordi van den Hoek zijn twee studenten van de opleiding Mechatronica/Technicus niveau 4 bij ROC A12 in Ede. Beiden konden wel wat extra uitdaging gebruiken in hun tweede leerjaar en namen op advies van mechatronica-docent Rico van de Weerd deel aan een zogenaamd ‘excellentie traject’ bij Oceanz.

Kun je een 3D-gipsprinter ombouwen naar een suikerprinter?

Kevin (midden op de foto) en Djordi (links) werden voorgesteld bij Oceanz, kregen een rondleiding en een eigen project: Suiker printen met een 3D full color gipsprinter. Rico (rechts op de foto) hielp zijn twee studenten op weg met een plan van aanpak en een week later konden zij direct aan de slag. Kevin: “We kregen bij Oceanz een heuse, professionele ZCorp printer tot onze beschikking en mochten zelfstandig op ontdekkingstocht. Van school uit kenden wij de FDM-printers uit het Fablab waar we al wel volop mee gewerkt hebben. Dit werkte natuurlijk wel even anders. Het grote verschil is dat de ZCorp een model naar beneden opbouwt en de FDM bouwt omhoog. Om deze gipsprinter aan de praat te krijgen, hebben we eerst een handleiding op internet gezocht. We hebben zelf wat onderdelen vervangen. Toen konden we aan de slag en kijken wat het apparaat eigenlijk deed en kon”.

Kokkerellen met een 3d gipsprinter

“Om suiker te kunnen printen hebben we zelf een recept samengesteld met poedersuiker om de juiste basis te krijgen. We hebben materiaal getest en de verschillende mogelijkheden van uitharden geprobeerd”, vertelt Djordi. “Met de basisreceptuur zijn we aan het printen gegaan. Misschien was het slimmer geweest om eerst eens gips te printen, zodat we het apparaat leerden kennen. Wij konden niet wachten en kozen ervoor om direct te printen met suiker. We hebben in totaal zes weken lang een ochtend geëxperimenteerd om tot een eindresultaat te komen; een 3D geprint suikerblokje. Uiteraard zouden we het verder kunnen gaan uitbouwen. 3D printen biedt zoveel mogelijkheden dat we het hadden kunnen uitbreiden naar kleuren en smaken, maar ook naar biologisch printen, verschillende vormen en toevoegingen als koffielikeurtjes.”

“Gaaf dat het ons gelukt is!”

“Het is heel gaaf dat het ons gelukt is en dat we dit samen voor elkaar hebben gekregen”, besluit Kevin. “Als studenten hebben we mogen proeven van de laatste innovaties, de nieuwste technieken en mee kunnen draaien binnen een uitdagend bedrijf. Eigenlijk is dát voor ons het meest leerzaam geweest”.
Ook Rico kijkt terug op een succesvol gebleken traject: “We zetten deze lijn graag voort. Oceanz heeft aandacht voor de ontwikkeling van onze studenten en kan hun expertise delen. We betrekken op deze manier bedrijven dichter bij de school, wat de opleiding voor onze studenten interessanter maakt”.
Erik van der Garde, CEO van Oceanz is trots op Kevin en Djordi: “Het is oprecht een prestatie wat deze jongens hebben neergezet. We kijken nu al uit naar de volgende experimenten”.

Oceanz heeft zich via Knooppunt Techniek verbonden aan de Publiek Private Samenwerking Tech4Food. Met dit project wordt op een mooie manier invulling gegeven aan deze samenwerking.

8 July 2016
Laura van den Biggelaar