“Ik heb een idee… Hoe kan ik dit 3D printen?”

Bij Oceanz hebben we regelmatig iemand aan tafel, die een pril idee met ons deelt. Samen kijken we dan naar de mogelijkheden om dit idee werkelijkheid te laten worden. 3D printen is namelijk in veel gevallen dé productiemethode om snel, efficiënt en kostenbesparend een ontwerp te realiseren in een tastbaar product. 

“Ik heb een idee… Hoe kan ik dit 3D printen?”

Meestal krijgen we in dit geval de vraag of we een onderdeel, prototype of (reserve)onderdeel kunnen printen. Ook wordt ons regelmatig gevraagd of we een deel kunnen printen dat niet meer gefabriceerd wordt, denk aan een onderdeel van een oldtimer of oud apparaat. In het stadium van een pril idee, schuiven wij graag aan tafel en gaan we het gesprek aan. Vaak komen we dan al een stuk verder en trekken we samen op om het idee te realiseren. We denken mee, kunnen ondersteunen bij het modelleren en printen het model in enkele stuks of serieproductie. Ook adviseren we bij Oceanz over nabehandelingen, afwerking, het vermarkten en distributiemogelijkheden.

Twee recente praktijkvoorbeelden:

Een fietsframe in 3D print


We hebben een keer een fietsproducent geholpen met de ontwikkeling van een nieuw fietsframe. We hebben meegkeken naar het ontwerp, advies gegeven over het design en het na een correcte tekening gereed gemaakt voor het printproces. Het frame werd daarna in één van onze 3D printers geprint. Voor een nog gladdere en fijne finish hebben we het frame nabehandeld. De klant heeft het prototype in ontvangst genomen en kon zo een weloverwogen beslissing nemen of het frame in productie moest worden genomen.

Een autovelg in 3D print


Een klant vroeg onze hulp om een op maat gemaakte velg te maken. Hij had de behoefte aan een zichtmodel om zo te kijken of het geschikt was voor een bepaalde auto. We hebben het ontwerp beoordeeld en na goedkeuring een print gemaakt van versterkt kunststof. De velg is aanluitend gepolijst en gekleurd in een RAL kleur die overeenkomt met de kleur van een originele velg. De klant heeft vanuit dit praatmodel besloten de velg in productie te nemen.

Benieuwd naar meer meer voorbeelden? Bekijk dan ook onze overige Praktijkcases.

16 October 2015
Laura van den Biggelaar