Wat is de shore waarde van het 3D printmateriaal?

De shore eenheid wordt gebruikt om de hardheid van een 3D printmateriaal aan te geven. Welk materiaal is geschikt voor een bepaalde toepassing?

Wat is de shore waarde van het 3D printmateriaal?

Regelmatig krijgen we de vraag wat de hardheid is van een bepaald 3D printmateriaal. Om dit aan te duiden worden shore-waarden gebruikt.

Wat is shore-hardheid?

Shore is een eenheid om de hardheid van een materiaal te beschrijven. De Shore-hardheid wordt gemeten door, bij een bepaalde kracht, de diepte van de indrukking die op het materiaal wordt gemaakt vast te stellen. De hardheid van kunststoffen en rubbers wordt bepaald met behulp van een durometer volgens Shore A (zachtere materialen) en Shore D (hardere materialen).

Er zijn verschillende Shore Hardheid schaalaanduidingen voor het vaststellen van de stevigheid van verschillende materialen met verschillende eigenschappen, zoals rubbers, polymeren en elastomeren. Zo zijn er twaalf verschillende schalen, afhankelijk van het beoogde gebruik. Elke schaal resulteert in een waarde tussen 0 en 100. Hogere waarden geven een hogere hardheid aan.


3D printen en shore waarden

De shore eenheid wordt ook gebruikt om de shore-waarde van het 3D printmateriaal aan te geven. Welk materiaal geschikt is voor een bepaalde toepassing? Onderstaand een overzicht van de shore-waarden van het 3D printmateriaal van Oceanz:

Materiaal Oceanz

Hardheid

Shore-waarde

Oceanz PA12

75

Shore D

Oceanz PAGF

80

Shore D

Oceanz Flexible

35 / 80

Shore D / A

Oceanz Alumide

76

Shore D

Oceanz Grey

75

Shore D

Oceanz Smooth

76

Shore D

Oceanz EcoPowder

75

Shore D

Oceanz Detailed

70

Shore D

Oceanz Tooling UV

94

Shore D

Oceanz Tooling Thermal

93

Shore D


Oceanz Flexible, hardheid D35 / A80

Eén van de meest opvallende materialen uit de tabel is het 3D printmateriaal Oceanz Flexible (een rubber-like-materiaal). Dit materiaal heeft met een hardheid van 35 en een Shore waarde D (of een hardheid van 80 en shore waarde A); prima eigenschappen om als flexibel materiaal ingezet te worden. Denk bijvoorbeeld aan onderdelen voor de auto-industrie, sportmiddelen, handgrepen, afdichtingen en grippers. Het materiaal is zowel in een thermoplastisch polyurethaan (TPU) als polyether-block-amide (PEBA) te verkrijgen.

3 September 2019
Laura van den Biggelaar