Engineering; van ontwerp naar 3D print

Veel technische producten moeten er tegenwoordig ook nog eens mooi uitzien. “Helaas beschikken veel engineeringbureaus niet over de kennis om een product ook een fraai design te geven. Verder dan polijsten en afwerken, gaat het bij de meeste producten echter niet. Het voldoet aan de technische eisen, and that’s it”, vertelt Martijn Lammers, Engineering Manager bij ITEQ Engineering. 

Engineering; van ontwerp naar 3D print

Soms wordt een designbureau of ontwerper ingehuurd. “Helaas blijkt dan maar al te vaak dat het ontwerp productietechnisch niet haalbaar is of enkel tegen zeer hoge kosten. En daar zit de klant dan weer niet op te wachten”, vertelt Martijn.

Productdesign als verlengstuk

“Dankzij een Industrial Product Designer kunnen we projecten anders aanpakken. Een Product Designer is vrijer in het verzinnen van creatieve oplossingen en kan een relatief eenvoudig product er stijlvol en aantrekkelijk uit laten zien. We waren ook al in staat om een stukje vormgeving mee te nemen in het ontwerp, maar nu kunnen we veel meer doen en er een ‘gelikt’ product van maken. Productdesign is daarmee een verlengstuk geworden van onze core business. We kunnen nu sparren met de klant en onze ontwerper, rekening houdend met de technische (on)mogelijkheden, wat een hoop tijd en overleg scheelt. We zitten dicht bij de productie en weten direct of iets wel of niet kan.”

3D printen en engineering

“Ook 3D printen speelt een steeds grotere rol in ons vak. We maken gebruik van 3D printen voor vormgeving en visualisatie. Aan de hand van 3D geprinte modellen kunnen we snel reageren en goede feedback geven op een ontwerp. Qua snelheid en kosten is 3D printen een uitstekend alternatief voor het conventionele en meer complexe draaien en frezen. Dat geldt vooral bij een prototype. Dankzij deze modellen kunnen wij de klant snel overtuigen met de eerste testen van een ontwerp en kunnen zij makkelijker een beslissing maken”.

3D printing Engineering Oceanz

“We zetten 3D printen voornamelijk in voor een snel resultaat en het is kostprijs-technisch aantrekkelijker”.


Design & Engineering

Van idee, tekening of ontwerp naar 3D-geprint object of prototype? Oceanz begeleidt designers en engineers dagelijks van ontwerp naar 3D print. Dit varieert van enkel een bestand doorsturen naar onze professionele printmachines en co-creatie bij productontwikkeling tot bestaand ontwerp ‘finetunen’ voor 3D printing tot reverse-engineering.

16 September 2016
Laura van den Biggelaar