Engineering en 3D printen?

"Behaal tot 80% tijdwinst bij de ontwikkeling van uw product door het slim inzetten van rapid prototyping en productoptimalisatie"

Engineering en 3D printen?

In januari 2019 is Heijcon overgenomen door Oceanz. Voor beide partijen een logische stap. Oceanz 3D printing en Heijcon 3D Solutions kenden een jarenlange, intensieve samenwerking. Sigrid Goossens, voorheen CEO bij Heijcon 3D Solutions, nu design engineer bij Oceanz 3D printing: “Ik ben erg blij dat we hebben kunnen aansluiten bij Oceanz. De expertise van Oceanz en de leidende rol op het gebied van 3D printen en Additive Manufacturing vormt een perfecte match”.

“In dit engineerings-vak zit ik écht op mijn plek”, vertelt Sigrid. “Op de middelbare school ontstond al de liefde voor techniek en creativiteit. Ik koos voor de opleiding Industrieel Product Ontwerp. Een vrij technische opleiding waar weinig vrouwen voor kozen. Tijdens mijn stage maakte ik kennis met 3D printen. Daarna ging ik aan de slag bij Heijcon 3D Solutions. Waar ik 10 jaar heb gewerkt met 3D printen, conceptontwikkeling en (3D) design & engineering maar ook met de werkvoorbereiding van het conventionele productieproces. Een perfecte leerschool om productiekennis op te doen, ik heb er álle facetten gezien.”

Optimaliseren vóór 3D printen

“Er wordt nog altijd heel conventioneel gedacht aan frezen en gieten, maar met 3D printen is er juist winst te behalen in het proces en ontstaat de vrijheid om deze conventionele denkwijze los te laten. In veel gevallen wordt nu nog niet het optimale uit een productieproces gehaald. 3D printen biedt vrijheid die andere productietechnieken tot nu toe niet geboden hebben. Denk aan de wanddikte continuïteit of inwendige kanalen. Typisch elementen die met een andere techniek niet of lastig haalbaar zijn. Op veel vlakken is hier winst te behalen en wij bieden daar een uitvoerende rol in.”

“3D printen biedt vrijheid die andere productietechnieken tot nu toe niet hebben geboden”

Ontwerpen, finetunen en optimaliseren voor 3D printen

“In mijn rol als design engineer bij Oceanz ligt mijn focus op design/ontwerp en technische uitvoering.
Denk bij mijn werkzaamheden aan:

 • Nieuwe ontwerpen maken
 • Bijvoorbeeld het ontwerpen van een uniek geschenk in een huisstijl of het ontwikkelen van een passende behuizing bij bestaande elektronica.
 • Ontwerpen finetunen
 • Bijvoorbeeld het aanbrengen van schroefdraad en het passend maken van lagers.
 • Een bestand optimaliseren voor het 3D printproces
 • Bijvoorbeeld passingen controleren of de vormgeving aanpassen en gereed maken voor het 3D printproces.

De meest voorkomende werkzaamheden zijn het optimaliseren van een bestand voorafgaand aan het 3D printproces. Daarin kan mijn werk breed toegepast worden. Dit varieert van het ontwerpen van behuizingen en machine-onderdelen tot het (re)designen van specifieke gebruiksvoorwerpen als een dopje of een klemmetje.”

Engineering en 3D printen

“Voorafgaand aan een project ga ik graag met de klant in gesprek. We kijken naar de toepassing en stemmen daar het ontwerp op af. Daarop zijn wij inzetbaar voor het re-design (re-engineering) van een bestaand ontwerp, maar ook voor kleine wijzigingen in een bestaand ontwerp. Dit laatste kan een variatie in wanddikte zijn, of het aanbrengen van holtes ten behoeve van gewichtsreductie.
Bij een compleet ontwerp kijk ik naar de wens van de klant. Daarbij geldt; hoe concreter, hoe eenvoudiger het proces en het ontwerptraject. Denk daarbij vooral aan onderdelen of componenten die op een 3D printer geproduceerd gaan worden.

“Behaal tot 80% tijdwinst bij de ontwikkeling van uw product door het slim inzetten van rapid prototyping en productoptimalisatie”

Procesoptimalisatie en snelle doorlooptijd
Engineering zorgt voor een stukje procesoptimalisatie en een snellere doorlooptijd. Bovendien vindt het volledige proces plaats op één adres (engineering en 3D printen). Ook kostenreductie speelt een belangrijke rol. Denk aan de snelheid waarmee machine-onderdelen geprint kunnen worden en stilstand in de productie beperkt blijft. In sommige gevallen behalen we tot 80% tijdwinst bij de ontwikkeling van een product door het slim inzetten van rapid prototyping en productoptimalisatie.”


“Bon Jovi speelt met 3D geprint plectrum”


Een productoptimalisatie kan heel technisch zijn, maar ook heel praktisch. Ik denk bijvoorbeeld aan de opdracht van een klant die om een specifiek plectrum vroeg. Samen hebben we nagedacht over de meest optimale combi van vorm, dikte en schuinte. Dit resulteerde in een serie van 11 plectrums die wereldwijd verkocht worden. Inmiddels spelen onder andere Coldplay, the Eagles en Bon Jovi met deze plectrums.

Van designvraagstuk naar 3D print

 1. Vraagstuk wordt neergelegd bij Oceanz.
 2. Hoe concreter deze vraag is, hoe beter we de klant van dienst kunnen zijn
 3. We verzamelen de benodigde informatie; schetsen, 2D tekeningen of bestaande 3D CAD modellen.
 4. Offerte wordt opgesteld naar aanleiding van de aangeleverde info. We kunnen daarmee een goede inschatting van het werk maken. Ook kunnen we een goede indicatie van de kostprijs van het eindproduct afgeven.
 5. We gaan aan de slag met het eerste concept.
 6. We adviseren in materiaalkeuze en productietechniek
 7. Het definitief ontwerp wordt gemaakt en omgezet naar een geschikt bestand
 8. Het 3D printproces wordt in gang gezet

Neem voor vragen of meer informatie contact op met Sigrid Goossens.

16 May 2019
Laura van den Biggelaar