Een 3D print kleuren of in kleur 3D printen?

Het 3D printen met de SLS-printmethode gebeurt in de basis in wit. Bij Oceanz zijn we specialist in het professioneel kleuren, coaten en lakken van geprinte modellen. Ook het direct 3D printen in kleur is inmiddels al in een paar tinten mogelijk.

Een 3D print kleuren of in kleur 3D printen?

“Bij Oceanz durven we wel te zeggen dat we met het kleuren een uniek specialisme in huis hebben. Onze klanten zijn zeer tevreden over de wijze waarop we dit doen en het eindresultaat dat we opleveren. We zien op dit moment een sterk stijgende vraag naar gekleurde modellen. Niet alleen binnen de retail voor sieraden, telefoonhoesjes of funartikelen, maar het kleuren van bijvoorbeeld een prototype is ook steeds vaker gewenst binnen de industriële sector. Om vernieuwend en innovatief te blijven, experimenteren we continu met nieuwe mogelijkheden en technieken op kleurgebied. We hebben op dit moment al een flink aantal opties:

1. Een 3D print kleuren en high finish lakken


Na het printproces is het mogelijk om de witte modellen te laten kleuren. Oceanz biedt een breed ‘standaard’ kleurenpalet, maar ook een eigen of specifieke kleur is mogelijk. Daarnaast kunnen modellen worden voorzien van een unieke, hoogwaardige lak. Dit kleuren kan op basis van elke bestaande RAL kleur.

2. 3D printen in kleur


Sinds kort printen we ook PA12 (nylon)-modellen in rood en grijs. Het grootste voordeel is dat de producten dan door en door gekleurd zijn. Zo verandertde kleur niet bij nabewerkingen, is er geen witte binnenkant zichtbaar bij een eventuele beschadiging en de kleur is constant. Meer kleuren in deze mogelijkheid volgen binnenkort.3. Full Color 3D print


Met Zcorp maken we gebruik van een techniek waarbij modellen in meerdere kleuren geprint kunnen worden. Poeder, bindmateriaal en kleur zorgen dat er laagsgewijs een gekleurd product ontstaat. Deze modellen worden vaak nabewerkt met een hars om ze sterker te maken. De ZCorp techniek is zeer geschikt voor zichtmodellen en maquettes.

De voordelen van deze 3D printmethode:

- Modellen kunnen volledig gekleurd worden geprint
- Erg stijf en stevig materiaal
- Goede chemische bestendigheid
- Uitstekend langdurig constant gedrag
- Hoge nauwkeurigheid en detaillering

4. Beschermende coating op 3D print


Uniek is de mogelijkheid om 3D print-modellen te bewerken met een hoogwaardige coating en daarmee te beschermen tegen diverse externe invloeden. Denk hierbij aan verminderde aanhechting van vervuiling, het makkelijker kunnen reinigen, een afstotende werking op water, olie en andere vloeistoffen, maar ook op chemicaliën. Deze coating heeft een hoge temperatuurbestendigheid (tot 550°C) en is niet brandbaar na uitharding. Ook beschermt het tegen alle weersinvloeden en omstandigheden. Op dit moment werken we op de afdeling R&D aan de ontwikkeling van een speciale UV coating. Hierover volgt uiteraard binnenkort meer info…”

Meer informatie?
Voor het juiste advies over uw 3D print in kleur, kunt u contact opnemen met één van de professionals bij Oceanz.

30 October 2015
Laura van den Biggelaar