Een 3D geprinte nozzle

Nozzles zijn er in allerlei soorten. Ze worden gebruikt als mondstuk of sproeier voor bijvoorbeeld water, perslucht, gas of kunststof. Steeds vaker krijgen we bij Oceanz een opdracht om nozzles in 3D te printen. 

Een 3D geprinte nozzle

Nozzles worden ingezet voor onder meer coaten, koelen, bevochtigen, stof bestrijden, vloeistof verdelen en mengen of voor reiniging. Afhankelijk van de toepassing worden ze vervaardigd in diverse soorten metaal en/of kunststof. We printen nozzles onder meer in kunststof (PA2200, PA1101, Peek, E-shell, ABS), metaal, RVS en titanium.

Wat is het voordeel van het 3D printen van nozzles?

  • Prototyping
  • Kleine series
  • Het printen van klantspecifieke modellen
  • Ruime keuze in materiaal
  • Wijzigingen eenvoudig door te voeren
  • Snelle doorlooptijd

3D print praktijkcase:

Eerder hebben wij een ‘Digital Water Nozzle’ geprint, een 3D geprint water mondstuk voor virtual reality brandoefening van het Nederlandse XVR. Een specialist in het maken van virtual reality software voor onderwijs, hulpdiensten, industrie, maritiem en innovatieve projecten. De nozzle wordt toegepast bij het virtueel trainen van brandweerlieden voor complexe gebeurtenissen in bijvoorbeeld petrochemische installaties, drukke stadscentra en wolkenkrabbers. Het ontwerp van de nozzle is van Frank & Frens. Zij gebruikn 3D printen om snel prototypes te produceren en de fitting en looks goed te kunnen bepalen.

6 November 2015
Laura van den Biggelaar