De rol van 3D printen tijdens en ná Corona?

De Coronacrisis bracht snel en goed in beeld dat 3D printen een zeer waardevolle productiemethode is. En dat stopt niet aan het einde van de pandemie...

De rol van 3D printen tijdens en ná Corona?

Begin maart 2020: de uitbraak van Corona greep om zich heen in Europa. Meteen werd zichtbaar hoe economieën wereldwijd met elkaar verweven zijn en de wereldhandel kreeg direct een enorme klap. De wereld ging op slot en bedrijven raakten in de problemen met de leveringen vanuit China, Italië en elders in de wereld. Maar al snel was daar… 3D printen!

Zoals het hamsteren van wc papier…

Er werden razendsnel initiatieven opgetuigd, inventieve oplossingen bedacht en er ontstonden nieuwe ideeën. Vooral op medisch gebied werden flinke stappen gezet. De eerste fase leek wel op die van het hamsteren van toiletpapier. Iedereen begon te rennen, kwam met oplossingen en betrok daar 3D printen/Additive Manufacturing in.


Snel medische hulpmiddelen produceren

Mooi dat deze techniek in deze tijd van crisis wordt gezien als een belangrijke techniek om snel te kunnen schakelen, voorraden aan te vullen of prototypes te maken. Hoe hadden we anders zo snel aan noodzakelijke hulpmiddelen als faceshields, beademingsapparatuur en swabs kunnen komen?

Covid-19 teststaafjes 3D geprint volgens de richtlijnen

Tijdens de coronacrisis ontstond veel vraag naar medische hulpmiddelen. Om de voorraden van teststaafjes snel aan te vullen, produceerde Oceanz deze swabs geheel volgens de richtlijnen in opdracht van het RIVM.


3D printen de oplossing

Hier blijft het vast niet bij… Ook na deze pandemie zal 3D printen een waardevolle productiemethode blijken en blijven. Om te voorkomen dat machines stil komen te staan of de voorraad te klein wordt, biedt 3D printen bijvoorbeeld de oplossing. Maar het voordeel van deze technologie gaat verder. Het profijt geldt ook voor de vraag naar snelle levering, weinig benodigde voorraad, lokale productie en duurzaam ondernemen

Haast? Rapid Manufacturing!

Voor het produceren met de 3D printtechnologie zijn er geen matrijzen of ingewikkelde schrijfprogramma`s nodig. Met 3D printen is het zelfs al mogelijk om binnen enkele uren een product te realiseren. In sommige gevallen is daar wat engineering voor nodig.
Oceanz begeleidt klanten hierin van ontwerp naar 3D print. Dit varieert van enkel een bestand controleren en doorsturen naar de 3D printers tot een co-creatie bij productontwikkeling. Ook begeleiding in het finetunen van een bestaand ontwerp tot reverse-engineering met 3D printen behoort tot de mogelijkheden.

3D printen als duurzame productiemethode

Tijdens de lockdown, veranderde de wereld letterlijk. De uitstoot van CO2 verminderde enorm en de natuur kwam tot leven. Steeds meer mensen zijn zich daardoor nog bewuster geworden van de impact die globalisering heeft op het milieu. Met dit inzicht, wordt duurzamer produceren voor bedrijven steeds interessanter én belangrijker. De 3D printtechniek is zeer sustainable te noemen. Dit komt omdat er vrijwel geen ‘waste’ van materiaal is en bij sommige technieken zelfs geen afvalstroom. Daarnaast kan er relatief lokaal geproduceerd worden, wat de duurzaamheid alleen maar ten goede komt.
Lees meer over Duurzaam 3D printen.

3D printen is lokaal produceren

Mede door de voorsprong die we als 3D printprofessional hebben gecreëerd is nationale productie een stuk interessanter dan uitbesteding naar het buitenland. Bovendien wordt gewerkt met digitale tekeningen, waardoor er minder fysieke producten in een vroeg stadium verstuurd worden. Dit scheelt transportkosten en ook dat levert een positieve bijdrage aan het milieu.

Voorraadbeheer met 3D printen

Dankzij de snelle manier van produceren, is het niet langer nodig om grote voorraden aan te leggen. De voorraad kan hierdoor gereduceerd worden of totaal worden overgenomen door een digitale stock. De voordelen? Kostenbesparing op het magazijn en flexibiliteit als het gaat om revisies van bestaande modellen.
Bij de ontwikkeling van een product, print Oceanz steeds het benodigde aantal stuks. Op die manier worden onnodig grote aantallen, foutieve producten, afval en faalkosten gereduceerd.


Kwaliteit als prioriteit

Van een professioneel 3D printservicebureau mag je kwaliteit verwachten. Een keurmerk of certificering is daarbij een mooi kenmerk. Slechts een enkeling is officieel gecertificeerd, zo ook Oceanz. Dat geldt voor zowel ISO 9001 als voor ISO 13485. De inzet van een officieel kwaliteitsmanagementsysteem biedt klanten betrouwbaarheid en kwaliteit op de 3D geprinte producten. Oceanz heeft als eerste 3D printbedrijf in Nederland een ISO 13485 certificering behaald. Dit certificaat is speciaal ontwikkeld om fabrikanten van medische hulpmiddelen te laten voldoen aan deze medische richtlijnen. Wij zijn daarom extra alert op de aanvragen die gedaan worden, de mogelijkheden die er zijn en zullen hierin geen enkel risico lopen.

“Industrieel Nederland is kwetsbaar door de complexe supply chains. Additive manufacturing kan de bestaande ketens op zijn kop zetten. Wat nu gebeurt, zou dit wel eens kunnen versnellen”.

Hoe nu verder?

Zal de coronacrisis uiteindelijk leiden tot een herschikking van een aantal supply chains? Zal het bedrijven aansporen om te gaan nadenken over de economische modellen die hierachter liggen? Erik van der Garde, CEO Oceanz: “Ik hoop dat klanten die tot nog toe waarde toevoegen door scherp in te kopen, ontdekken dat ze ook waarde kunnen toevoegen door hun modellen te optimaliseren voor additive manufacturing en door lokaal te produceren. Dat kan ze beter en sterker maken. De crisis die het Coronavirus op bedrijfseconomisch vlak inmiddels heeft ontketend, zou voor additive manufacturing dan op termijn een positief effect kunnen hebben. Industrieel Nederland is kwetsbaar door de complexe supply chains. Additive manufacturing kan de bestaande ketens op zijn kop zetten. Wat nu gebeurt, zou dit wel eens kunnen versnellen”.

69% van de bedrijven ervaart hinder bij de bevoorrading.

54% heeft logistieke problemen zoals gesloten grenzen, vertragingen en leveringsonzekerheid.

Bron: FME, maart 2020

Zie ook: FME rapport: ‘Coronacrisis: hoe nu verder’

Daarom 3D printen tijdens én na Corona:

  • Bijdragen aan tekort aan medische hulpmiddelen, industriële spare-parts, robotica en functionele toepassingen
  • Vraagstukken samen oplossen om maatschappelijke verantwoordelijkheid te dragen
  • Supply chain overeind houden waar mogelijk, dit omdat de wereldwijde aanvoer steeds moeilijker wordt
  • 3D printen volgens certificeringen ISO 9001, ISO 13485 en Food Grade
  • Robots ombouwen en onderdelen vervangen
  • Snel schakelen door inzet engineering en reverse-engineering


3D printen in de anderhalvemeter-samenleving?

Bij Oceanz kunnen orders digitaal en op afstand besteld worden via het eigen bestelplatform Youroceanz. Voor wie eerst meer wil weten maar liever geen persoonlijk bezoek brengt, staan de medewerkers van Oceanz graag te woord via de telefoon, maar ook videobellen behoort tot de mogelijkheden.


Vragen of nieuwsgierig naar mogelijke oplossingen? Neem contact met ons op.


Lees hier alles over ons beleid, ontwikkelingen, samenwerkingen en cases tijdens COVID-19.

2 months ago
Laura van den Biggelaar