Daarom 3D printen serieus nemen als productietechniek

3D printen is een serieuze productietechnologie. Er kunnen producten vervaardigd worden die met de traditionele productietechnieken vrijwel onmogelijk zijn. Ook worden kwalitatief grote stappen gezet als het gaat om complexe en kritische machineonderdelen in de industrie, waaronder automotive, luchtvaart en procestechnologie. Ook binnen het mkb wordt 3D printing steeds meer gezien als concurrerende productietechnologie.

Daarom 3D printen serieus nemen als productietechniek

foto: Seat belt buckles/aerospace: EOS GmbH

Daarom 3D printen serieus nemen als productietechniek:

1. Nieuwe 3d print-technologie? Jetting!

De ontwikkelingen rondom 3D printen houden niet op. Vooral op het gebied van metaalprinten gebeurt op dit moment veel. De Selective Laser Melting (SLM)-technologie krijgt serieuze concurrentie van de veelbelovende Jetting-technologie. In plaats van met een laser te werken, gebruiken deze fabrikanten de snellere en meer voordelige inkjettechnologie voor metaalprinten.

2. 3D printen wordt steeds beter betaalbaar

3D printen in metaal wordt dan eveneens steeds aantrekkelijker door betaalbare metaalprinters. Afgelopen jaar presenteerden de eerste Chinese marktleiders zich, en met het verlopen van patenten zal het aantal Chinese spelers steeds groter worden. Een echte invasie uit Azië moet overigens nog op gang komen.

3. 3D printen in lichtgewicht kunststof

Voor veel producten is gewichtsbesparing in het ontwerp relevant. Het gebruik van kunststoffen is daarbij ideaal. Materiaaleigenschappen van 3D geprinte kunststoffen worden bovendien steeds verder ontwikkeld.

4. 3D printen perfect voor aanloopseries en nulseries

Bij de vervaardiging van duizenden producten wordt nog altijd een spuitgietmatrijs gemaakt. Maar bij aanloopseries en nulseries is 3D printen juist een zeer geschikte productiemethode.

5. 3D printen integreren in het bedrijf

Het tempo waarmee 3D printen bij grotere bedrijven geïntegreerd wordt gaat hard. Toch onderschatten bijvoorbeeld traditionele machinebouwers op dit moment nog het potentieel van 3D printen.

6. 3D printen benaderen vanuit het businessmodel

Grote concerns ontwikkelen samen nieuwe supply chain modellen. Veel partijen staan dan open voor 3D printen. De vraag is alleen nog hoe 3D printen waarde toevoegt aan hun business…

Het uitgebreide artikel lezen? Kijk op 3Dprintmagazine.eu

20 July 2017
Guestblogger