3D printtoepassingen voor ontwerpers

Je bent een ontwerper en vraagt je af of 3D printen de ideale productiemethode is? Dit zijn enkele 3D printtoepassingen voor kunstenaars en ontwerpers:

3D printtoepassingen voor ontwerpers

3D printen wordt door ontwerpers gebruikt voor zowel beeldende kunst en design, als voor mode en sieraden. Veel ontwerpers gebruiken 3D printen inmiddels als productiemethode om verkoopbare producten te maken en niet alleen voor het maken van prototypes. 3D printen geeft de mogelijkheid om unieke producten of kleine series te maken zonder hoge opstartkosten. 3D printen biedt bovendien een enorme vormvrijheid.

3D printtoepassingen voor kunstenaars en ontwerpers:

Mode

Op maat gemaakte kleding, schoenen en accessoires? De 3D printtechniek leent zich uitstekend voor het maken en testen van prototypen, maar zal binnen deze branche ook ingezet worden voor eindproducten. Grote sportmerken brachten 3D geprinte producten al op de markt. Door gebruik te maken van de 3D printer kunnen complexe lijnen zonder naden gefabriceerd worden, iets wat met handwerk vrijwel onmogelijk is.

Voorbeelden 3D printen in de mode:

Kunst & Design

3D printen wordt zowel in de beeldende kunst en design als bij de mode- en sieradenontwerp toegepast. De technologie is ook in deze sector heel geschikt voor het maken en testen van prototypen, maar ook voor eindproducten.

Voorbeelden 3D printen kunst & design:

Sieraden

Met de 3D printer kan een sieraadontwerper heel gedetailleerde ontwerpen maken in nylon en metaal. Het 3D printen van sieraden levert een flink aantal voordelen op. De productiemethode is snel, het ontwerp is eenvoudig aan te passen en te personaliseren. Dit levert unieke sieraden op.

Eyewear

Een perfect passende bril? Door een gezichtsscan te maken, kunnen brilmonturen op maat ontworpen en in 3D geprint worden. Deze custom-made brilmonturen worden in hoge kwaliteit geprint, zijn licht in gewicht en vergroten het draagcomfort.

3D printen is ook goed toepasbaar bij:

De voordelen van 3D printen voor ontwerpers?

  • 3D printen geeft de mogelijkheid om unieke producten of kleine series te maken zonder hoge opstartkosten
  • Designers hebben én houden zelf invloed op elk idee, design of ontwerp
  • Het is eenvoudig om eventuele modelaanpassingen door te voeren (ook bij enkele stuks)
  • 3D printen is de ideale methode voor doorontwikkeling en/of optimalisatie in eigenschappen, model en vorm van een bestaand product
  • Snelle productiemethode; na upload van de bestanden is het model binnen een paar dagen gereed
  • Weinig voorraad

Meer informatie of nieuwsgierig naar de mogelijkheden?

Neem dan contact met ons op!

16 October 2019
Laura van den Biggelaar