3D printen voor medische toepassingen? ‘Onmogelijk zonder technisch-medisch engineers’

Met 3D printen is er op medisch vlak al veel mogelijk. Het bewustzijn in de medische wereld neemt echter nog niet zo’n vaart. De medisch specialisten lezen en horen er over, maar het werkelijk toepassen ligt nog ver van de operatietafel.

3D printen voor medische toepassingen? ‘Onmogelijk zonder technisch-medisch engineers’

“De kansen zijn er volop, maar de mogelijkheden worden nog niet voldoende benut. Bij de combinatie mens en techniek worden de wensen van artsen en ander medisch personeel vertaald naar nieuwe hulpmiddelen of verbeteringen. Steeds duidelijker wordt dat 3D toepassingen het werk makkelijker en efficiënter maken. Om dit voor elkaar te krijgen is modellering en engineering op de werkvloer nodig. De grotere, academische ziekenhuizen lopen hierin wel voorop. Zij beschikken over eigen mensen die gespecialiseerd zijn in het medisch engineeringstraject. De chirurgen daar vinden steeds vaker de weg naar hun technische collega’s. De specialisten geven aan tevreden te zijn over de samenwerkingen en zien positieve resultaten en effecten”.

“Mijn advies aan de medisch specialist is om te kijken wat een verbinding tussen een technisch-medisch engineer en de medisch specialist zou kunnen betekenen in de praktijk. Het is het beeld van de toekomst. De chirurg gaat dan op eigen initiatief naar de technisch-medisch engineer om de mogelijkheden - voor bijvoorbeeld een toekomstige operatie - te bespreken. Dit kan zijn om een boor- of zaagmal (surgical guide) of zichtmodellen samen te stellen. Uiteindelijk doel is om het werk van de medisch specialist efficiënter te maken het prettiger te laten verlopen voor de patiënt. De ontwerpen hoeven overigens niet altijd te leiden naar een fysieke print, want vaak kan een 3D visualisatie de arts en de patiënt al helpen een beter beeld van de situatie te krijgen.”

Meer informatie over 3D printen binnen de medische wereld? Neem contact op met Oceanz of kijk hier voor meer informatie.

23 October 2015
Laura van den Biggelaar