3D printen in de medische sector

In de media worden we overladen met succesverhalen van 3D printen in de medische wereld. We zien het printen en plaatsen van 3D geprinte organen, implantaten en er wordt al volop geëxperimenteerd met levend weefsel. Een mooie ontwikkeling, maar 3D printen wordt nu in de werkelijkheid vooral toegepast buiten het lichaam of worden prints kortstondig geplaatst in het lichaam. 

3D printen in de medische sector

Robert Groeneveld, sales engineer bij Oceanz, benadrukt dat 3D printen in de medische sector het op dit moment vooral mogelijk maakt om efficiënter te kunnen werken: “Dit geldt binnen de gehele keten van de medische wereld; van technische dienst tot directie en van inkoop tot arts of specialist. We zien een toenemende vraag naar toepassingen, denk hierbij aan:

  • Preoperatieve modellen (zichtmodellen in 3D print)
  • Operatiemallen (boor- en zaagmodellen in 3D print)
  • Bewerkingsmallen (gipsmodellen in 3D print)
  • Medische instrumenten (prototyping/seriematig)
  • Oefenmodellen (o.a. gebruikt voor scholing)

Oceanz werkt nauw samen met Academische Ziekenhuizen in Nederland, waar interne 3D-Lab’s de zeer specialistische toepassingen kunnen ‘vertalen’ in een bruikbare praktijkcase.

Voordeel 3D printen voor arts én patiënt


Het toepassen van 3D printen levert direct voordeel op voor arts én patiënt. Het helpt de arts om gerichter te kunnen werken, waardoor bijvoorbeeld de operatietijd aanzienlijk wordt verkort. Voorkennis en nauwkeurigheid bevordert het herstel van de patiënt.

Het ontwikkelen van een medisch apparaat, instrument of model vraagt doorgaans nog wel om veel doorzettingsvermogen, geduld en ontwikkelkosten. Bij Oceanz pakken we een dergelijk traject gezamenlijk op om het gewenste resultaat te bereiken. Om de kwaliteit te garanderen én borgen sluit Oceanz het proces aan op de geldende ISO-norm”.


Oceanz ontmoeten?

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van 3D printen binnen de medische sector of uw specialisme? Oceanz is dinsdag 6 en woensdag 7 oktober vertegenwoordigd op Technology for Health. Deze vakbeurs met congres is bedoeld voor professionals die betrokken zijn bij de ontwikkeling en toelevering van componenten, devices en services met een toepassing in de gezondheidszorg.

Wij ontmoeten u daar graag en nodigen u uit om ons bij stand 111 te bezoeken. Wij informeren u over de mogelijkheden en toepassingen van 3D printen in de medische wereld. Ook praten wij u bij over de laatste ontwikkelingen die wellicht interessant kunnen zijn voor uw vakgebied.

Technology for Health is gratis te bezoeken en vindt plaats in Congrescentrum 1931 in Den Bosch.

Meer informatie?

Voor het juiste advies over uw 3D print in kleur, kunt u contact opnemen met één van de professionals bij Oceanz.

5 October 2015
Laura van den Biggelaar