3D printen binnen de verpakkingsindustrie

Packaging is één van de industrieën waar 3D printen zeer goed toepasbaar is. Bij prototypes van doppen, deksels, flessen, doosjes en disposables, is de inzet van 3D printen zelfs niet meer weg te denken. Ook bouwers van verpakkingsmachines zetten de 3D print-techniek in, onder meer voor de vervaardiging van cruciale machine-onderdelen.

3D printen binnen de verpakkingsindustrie

Een fysiek model zegt klanten tijdens het ontwikkelingsproces meer dan een 3D tekening kan doen. Dit versterkt direct de onderhandelingspositie. Bovendien speelt snelheid een rol. Waar je eerder weken moest wachten op een proef van modelbouwers of CNC-technici, is een 3D geprint model nu binnen een paar dagen in bezit.

Het gebruik van 3D printen in de prototypefase?

Snel, realistisch en faalkosten besparend

Door de inzet van 3D printen kunnen verbeteringen op een ontwerp in vroeg stadium worden aangebracht en beslissingen sneller worden genomen. De foutproductie is vrijwel nihil en hoge kosten - die bijvoorbeeld optreden bij matrijsfouten - worden op deze manier bespaard. Met een goed model in handen, kan de uiteindelijke productie van de modellen in gang gezet worden.


3D printen inzetten als eindproduct

Door de goede eigenschappen van verschillende 3D printmaterialen is de techniek uitermate geschikt om in te zetten voor eindproducten. Denk binnen de verpakkingsindustrie onder meer aan de productie van grippers, machine-onderdelen of het on time leveren van spare parts waardoor een machine-stilstand wordt beperkt.

Door machine-onderdelen met een 3D printtechniek te vervaardigen, wordt een ontwerpafdeling uitgedaagd om out of the box te denken. Doordat zij te maken krijgen met enige vormvrijheid, lage kosten en een snelle techniek, zal dit onder meer zorgen voor efficiëntere machines.


Kosten besparen met 3D printen

  • Voordeliger produceren van prototypes dan op een conventionele manier (o.a. CNC)
  • In een vroeg stadium verbetering aan kunnen brengen
  • Besparen op faalkosten
  • Snel testen
  • Direct feedback op eerste ideeën en gedachten
20 January 2017
Laura van den Biggelaar