3D printen en de herproductie van auto-onderdelen

Voor een oldtimer zijn bepaalde onderdelen moeilijk verkrijgbaar. De oplossing? Herproduceren met behulp van 3D printen. Een 3D print kan voldoende fungeren als eindproduct of als moedermodel voor andere productiemethoden. Op dit moment wordt volgens onderstaande tips & tricks gewerkt aan de restauratie van een aantal zeldzame Datsun 240Z auto's.

3D printen en de herproductie van auto-onderdelen

3 Tips bij het restaureren van auto-onderdelen met behulp van 3D printen

  1. Het is belangrijk dat het onderdeel zich in een zo goed mogelijk staat bevindt om vervolgens nauwkeurig nagemaakt te kunnen worden.
  2. Houd er bij het namaken van de onderdelen rekening mee dat de herproductie 1 op 1 gelijk is met de originele onderdelen.
  3. De 3D print kan fungeren als eindproduct of als moedermodel voor bijvoorbeeld siliconen mallen.

Stappenplan voor oldtimer-restauratie en 3D printen

  1. Haal de onderdelen uit de auto om er een 3D model van te kunnen maken.
  2. Zorg dat de herproductie identiek is aan de originele onderdelen. Ook deellijnen en aanspuitpunten worden overgenomen. Van belang is dat het onderdeel zich in een zo goed mogelijk staat bevindt om exact nagemaakt te kunnen worden.
  3. Het onderdeel wordt nauwkeurig opgemeten en nagetekend. Uiteraard worden beschadigingen niet meegetekend. Dit stelt hoge eisen aan het 3D model. Het 3D model wordt in verschillende software-programma’s gemaakt, afhankelijk van het onderdeel.
  4. Het 3D model wordt vervolgens gebruikt om een 3D print mee te maken. Deze 3D print kan fungeren als eindproduct of als moedermodel voor bijvoorbeeld siliconen mallen. Voor harde onderdelen is 3D printen vaak erg geschikt. Voor flexibele onderdelen wordt verder gekeken naar andere productiemethoden zoals het gieten met siliconen mallen. Hiervoor fungeert een 3D print als moedermodel. Om deze print wordt een siliconen mal gemaakt die volgegoten wordt met bijvoorbeeld rubber. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een hoge-resolutie print.
  5. Na het re-produceren kunnen de onderdelen in de auto gebruikt worden.
15 December 2017
Guestblogger