Toegevoegde waarde van 3D printen en architectuur

3D geprinte maquettes en schaalmodellen? Dit zijn de voordelen en toepassingen van 3D printen voor architecten!

Toegevoegde waarde van 3D printen en architectuur

Maquettes zijn er om een eigen ontwerp te visualiseren en om opdrachtgevers een duidelijk beeld te geven. Vaak gebeurt dit al digitaal en wordt een ontwerp op scherm gepresenteerd aan een opdrachtgever. Vanuit deze digitale tekening is de stap naar een 3D geprint model van hetzelfde ontwerp snel gemaakt. Én juist dat levert de architect veel voordeel op…

Dit zijn de voordelen van 3D printen binnen architectuur:

1. Tijdsbesparing

Een 3D geprint schaalmodel kost veel minder werkuren dan traditioneel gemaakte maquette van karton, schuim en hout. Er zijn geen losse onderdelen nodig en tijdens het printproces kan de architect zich bezighouden met andere werkzaamheden.

2. Prototype in een vroeg stadium

De snelheid van 3D printen, zorgt dat prototypes snel beschikbaar zijn. Dat maakt het mogelijk om al in een paar dagen een goed beeld van een project aan de klant te kunnen geven. Bovendien kan feedback steeds worden toegepast en continu zichtbaar gemaakt worden met een nieuw 3D geprint schaalmodel. Het risico op onbevredigende resultaten later in het project, wordt hiermee tot een minimum beperkt. De klant kan op zijn beurt met deze prototypes het project aan potentiële kopers presenteren.

3. Serieproductie op kleine schaal

Wanneer een maquette op meerdere locaties getoond gaat worden, is het goed mogelijk om met 3D printen meerdere kopieën te maken. Dit kan gaan om dezelfde exemplaren, maar het kunnen ook verschillende uitvoeringen zijn. Op die manier kunnen meerdere typen tegelijkertijd worden getest én gepresenteerd.

4. Hoog detailniveau

Prototypes met een zeer hoog detailniveau en complexe en gedetailleerde ontwerpen zijn goed te produceren met 3D printen. Dankzij 3D printen is een uniek ontwerp op maat goed mogelijk en zijn complexe geometrieën eenvoudig op schaal te maken.

5. Modellen vergelijken

Met 3D printen kunnen verschillende modellen gemaakt worden. Dit is handig voor de presentatie van prototypes, zowel interieur als exterieur. Op deze manier kunnen ook verschillende combinaties getest worden. Denk aan gevels, een aanbouw of de vorm van een dak. Ook dit zorgt voor een revolutie in het ontwikkelingsproces, waardoor het uiteindelijke ontwerp sneller en goedkoper tot stand komt.

6. 3D printen helpt complexe concepten begrijpen

Een fysiek 3D geprint model geeft meer duidelijkheid dan een ontwerp op scherm. Dat geldt voor een nieuw ontwerp, maar ook bij een aanpassing in een ontwerp. Zelfs ruwe schetsen kunnen omgezet worden in 3D-modellen. Met de 3D geprinte ontwerpen kan vervolgens snel geïtereerd worden.

7. Schaalmodel van formaat

Een schaalmodel van een wijk of zelfs hele stad kan al in korte tijd gerealiseerd worden. Dit stelt architecten in staat om hun ideeën te testen. Zo kan zichtbaar worden gemaakt of het idee past. Een werkelijk prototype kan goed vanuit verschillende hoeken worden bekeken of in een stadsbeeld worden geplaatst. Zo wordt gekeken of een gebouw past in de omgeving, in de functie en om te kijken of de schaduw goed valt.

Toepassingen 3D printen binnen Architectuur

1. Early stage-modellen

Met 3D printen kan tijdens alle stadia van het ontwerp een visualisatie worden gemaakt. Zo kan de architect de klant vanaf het begin betrekken bij het project en feedback toepassen.

2. Stadsplanning

Met behulp van 3D printen is het mogelijk binnen enkele uren tot een paar dagen een complete stad te tonen in een driedimensionaal model. In deze concepten kunnen de kleinste details worden opgenomen. Eventuele wijzigingen zijn vervolgens eenvoudig en snel in te passen.

3. Model variaties

Met 3D printen is het mogelijk vele variaties van een model snel en goedkoop te printen en deze te (laten) beoordelen op bruikbaarheid.

4. ‘Exploded view maquette’ in 3D

Eenvoudig is het maken van een ‘exploded view 3D maquette’. Hierbij zijn het dak, maar ook de verdiepingen uit elkaar te halen. Op die manier is de volledige indeling zichtbaar.

5. Interieur design

Ook voor het interieur kan 3D printen een uitkomst bieden. Een ontwerpstudio kan op die manier snel de kwaliteit van zijn creaties testen. Ook de ontwerpvrijheid maakt het mogelijk om innovatieve producten te maken. Ook hier geldt dat het fysiek presenteren van een fysiek model, ontwerpfouten eenvoudiger kan corrigeren. Dit zorgt voor een verbeterd eindproduct.

Lees ook:

- Kinderdijk maquette in 3D print

- 3D geprinte maquette van ETPathfinder

1 October 2019
Laura van den Biggelaar