3D printen toepassen bij levensreddende beademingsapparatuur – COVID-19

Wanneer kan 3D printen een oplossing bieden bij levensreddende beademingsapparatuur?

3D printen toepassen bij levensreddende beademingsapparatuur – COVID-19

Op dit moment is er veel vraag naar levensreddende beademingsapparatuur voor COVID19 patiënten. Het 3D printen van medische hulpmiddelen kan dan een oplossing bieden. Juist omdat er wereldwijd vraag is, is ook niet altijd even overzichtelijk welke wensen er zijn en welke eisen hieraan gesteld worden.

Voor de website 3D Printing Media Network ging Co-founder & CEO Davide Sher in gesprek met IC-specialisten. Hij achterhaalde de verschillende mogelijkheden van geassisteerde ademhaling die beschikbaar zijn op een intensive care-afdeling voor de behandeling van verschillende soorten ademhalingsfalen, veroorzaakt door COVID-19.

Een korte samenvatting:

De meeste 3D-printgerelateerde hulpmiddelen richten zich op niet-invasieve methoden

Wanneer een patiënt een ernstig tekort aan zuurstof en/of overmaat aan kooldioxyde in het bloed heeft als gevolg van een ademhalingsaandoening (ademhalingsinsufficiëntie), zijn er twee soorten behandelmethoden; de niet-invasieve en de invasieve methoden. De meeste 3D-printgerelateerde hulpmiddelen richten zich op niet-invasieve methoden.

Voorbeelden niet-invasieve beademingsapparatuur waarbij 3D printen van pas kan komen:

Neuscanules
3D printen kan worden toegepast voor aangepaste adapters voor de neusgaten.

Non-rebreather masker (NRB Mask)
3D printen kan worden gebruikt om aangepaste adapters en kleppen te produceren om het masker op het reservoir of de zuurstofbron aan te sluiten.

AmbuBallon (BVM)
3D printen kan worden gebruikt om aangepaste adapters en kleppen te produceren om de Ambu-zak op het gezichtsmasker en/of een ventilator aan te sluiten.

Venturi-masker (Ventimask)
3D printen kan worden gebruikt om venturikleppen te produceren om supply chain-problemen in noodgevallen aan te pakken.

Masker of helm voor positieve druk ventilatie (CPAP), BiPAP en positieve eindexpiratoire druk (PEEP)
3D printen kan worden gebruikt om aangepaste adapters en kleppen te produceren om het CPAP-masker of de helm op een ventilator of andere zuurstofbron aan te sluiten. Ook kan 3D printen worden gebruikt om nieuwe connectoren en kleppen in een verstoorde supply chain te reverse-engineeren en prototypen. 3D printen kan ook worden gebruikt voor bevestigingsclips.

Voorbeelden van 3D printtoepassingen bij semi-invasieve en invasieve ventilatie:

Larynxmasker (LMA)
3D printen kan worden gebruikt om aangepaste adapters en kleppen te produceren om de LMA aan te sluiten op een zuurstofbron of een expiratiebuis. Daarnaast zou 3D printen ook kunnen worden gebruikt door de standaardfabrikant of een distributeur met problemen in de toeleveringsketen om een ​​mal te produceren om het siliconenmasker te vervaardigen via een indirect 3D-printproces.

Tracheale buis
3D printen kan worden gebruikt om aangepaste adapters en kleppen te produceren om het Larynxmasker aan te sluiten op een gereguleerde zuurstofstroombron (van ventilator naar patiënt) of een expiratiebuis (van patiënt naar ventilator).

Ventilatoren voor intensieve zorg
3D printen kan een ​​alternatief bieden voor tijdelijk niet-beschikbare onderdelen die door de traditionele fabrikanten worden geassembleerd. Ook kon 3D printen onmiddellijke hulp bieden door de snelle ontwikkeling en productie van aangepaste splitters waarmee meerdere patiënten op één ventilator kunnen worden aangesloten.


De inhoud van dit artikel is afkomstig van 3D Printing Media Network. Deze samenvatting heeft de intentie om kennis over te brengen en duidelijkheid te scheppen.

Inhoudelijke aanvullingen en mogelijkheden omtrent dit onderwerp zien wij uiteraard graag tegemoet.

Lees meer over 3D printen tijdens Corona-COVID-19

2 months ago
Laura van den Biggelaar