3D print toepassingen in sport

Ook sportbonden en -clubs maken gebruik van 3D printen. Enkele voorbeelden van 3D geprinte sport-items:

3D print toepassingen in sport

3D printen kan in de sportwereld goed worden toegepast. Denk aan awards en medailles, miniatuurversies van sporthelden, maar vooral ook aan praktische hulpmiddelen en accessoires.

Enkele voorbeelden van 3D geprinte toepassingen in de sportwereld:

3D geprinte bokaal voor korfbalvereniging DVO

Korfbalvereniging DVO uit Bennekom heeft een 3D geprinte ‘Player of the Match’-bokaal geïntroduceerd. De award wordt uitgereikt aan de beste speler op het veld; van DVO1 óf van de tegenstander. De bokaal wordt bij elke thuiswedstrijd afgestemd op de tegenstander en de sponsor van die dag. Zo wordt de 3D geprinte award voor elke wedstrijd van DVO1 opnieuw ontworpen en 3D geprint met de clubkleuren van de twee spelende ploegen. De shirtjes in de award kunnen draaien. Dit maakt de award uniek. Dankzij het gebruik van 3D printen is er geen voorraad awards nodig, maar is het ontwerp steeds af te stemmen op de actualiteit.

3D geprinte sporthulpmiddelen en -accessoires

Het grote voordeel van 3D printen is het op maat maken van producten. Dát maakt de techniek perfect voor de productie van customized sportitems als braces, inlegzooltjes, bitjes, brillen en scheenbeschermers. Stuk voor stuk artikelen die de vorm van het lichaam volgen. Zo ontwikkelde ontwerpbureau DIDID, de Haagse Hogeschool en KNLTB al eens een passende aandrijfhoepel voor rolstoeltennissers.


Teamleden en sporthelden in 3D print

Clubhelden, sporthelden en teams kunnen ook 3D geprint worden. Om een 3D geprint poppetje van iemand tekunnen printen, wordt in enkele seconden eerst een 3D scan gemaakt. In deze driedimensionale foto wordt elk punt nauwkeurig vastgelegd. Die informatie wordt omgezet naar een bruikbaar digitaal printbestand en naar de 3D printer gestuurd. Deze zet de gegevens om in een poppetje, zodat de printer het beeldje laag voor laag opbouwt tot een miniatuur poppetje. Naast een menselijke miniatuurversie, behoort ook een schaalmodel of maquette van het clubgebouw tot de mogelijkheden.

    Het grootste voordeel van 3D printen is het customizen, de snelle levering, duurzame productiemethode, weinig voorraad nodig hebben en de mogelijkheid om een uniek exemplaar te laten maken.

    Meer informatie of nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor uw sportclub?

    Neem contact op met Oceanz.

    27 November 2019
    Laura van den Biggelaar