3D food printing: van funfood naar dagelijkse kost

3D foodprinting, het 3D printen van voedsel, is in opmars. Al zien we op dit moment nog vooral fun en experimenten. Achter de schermen van onderzoeksbureaus is men al stappen verder en wordt gewerkt aan 3D geprint voedsel op maat. 

3D food printing: van funfood naar dagelijkse kost

Op dit moment draait voedselprinten nog vooral om de looks en de vorm. Goed voorbeeld hiervan is 3D geprinte pasta. Zo ontwikkelde pastamerk Barilla, in samenwerking met TNO, dit jaar een techniek om pasta in allerlei vormen te printen.

3D foodprinten en gezondheid

Na vorm is het de beurt aan de ingrediënten. Zo kunnen er maaltijden worden bereid met toegevoegde vitaminen, maar bijvoorbeeld ook een uitgebalanceerd gerecht dat past binnen een bepaald dieet. TNO combineert kennis over voeding met de 3D print technologie. “3D geprinte voeding levert daarmee een concrete bijdrage aan de gezondheid van consumenten en duurzaamheid in productie”, Aldus het onderzoeksbureau op de eigen website.

3D printed food krijgt grote rol in zorgsector

Binnen de zorgsector gaat 3D foodprinten gegarandeerd een grote rol spelen. De verwachting is dat het eten in verzorgingshuizen binnen een aantal jaar al uit de printer komt. Daar zal men dan voedselpuree uitprinten voor de bewoners dat qua vorm lijkt op ‘echt’ eten. Ideaal voor mensen die niet goed meer kunnen kauwen of slikken. Zij krijgen nu nog een gepureerde pap voorgeschoteld, maar zullen dankzij de printer gepureerde wortel in de vorm van een wortel krijgen geserveerd. Op die manier wordt de beleving van het eten voor deze doelgroep weer interessant. Wanneer deze mensen behoefte hebben aan extra calcium of vitaminen, dan kan dit eveneens eenvoudig aan het voedsel worden toegevoegd.

3D Foodprinten biedt een aantal mogelijkheden, zoals:

  • personaliseren (zowel vormvrijheid als samenstelling)
  • ingrediënten wijzigen of toevoegen (denk aan vleesvervangers, het gebruik van nieuwe ingrediënten als algen en insecten of aan een aangepaste samenstelling door extra vitaminen toe te voegen)
  • gemak (op een voorgeprogrammeerd tijdstip, op locatie en uitgebreide bereiding wordt overbodig)
  • ervaring/beleving (een extra dimensie aan eten, want men ziet het eten bereid worden)


3D geprint voedsel zullen we komende jaren vooral tegenkomen bij:

  • grote voedselproducenten
  • de voedsel service industrie (zorg)
  • retail en de kleinschalige voedselbereider
  • thuis (al dan niet in de verre toekomst)


Foodprinting in de Foodvalley?

Als Oceanz houden we foodprinting nauwlettend in de gaten. Met Foodprinting gaan we allemaal te maken krijgen. Zitten we nu nog in de fun-fase, we gaan steeds verder naar professionalisering. Oceanz is gevestigd in het hart van de Foodvalley, een regio met volop kansen om zich wereldwijd te profileren en onderscheiden op dit gebied. Als 3D printprofessional, kunnen wij de regio bedienen met onze expertise. We zullen meedenken en helpen innoveren. Zelf voedselprinten zal (voorlopig) niet aan de orde zijn, maar onze 3D print-kennis delen we uiteraard graag.

18 December 2015
Laura van den Biggelaar