Ziekenhuizen & Klinieken

3D printen in de zorgsector? Dankzij het gebruik van de 3D printtechnologie in ziekenhuizen en klinieken, kunnen (complexe) operaties beter voorbereid en uitgevoerd worden. In veel gevallen bereidt deze techniek de specialist beter voor op de operatie of behandeling. Hiermee hoeft dat niet meer te gebeuren als de patiënt op de operatietafel ligt. Het levert een medisch specialist een flinke tijdsbesparing op tijdens de operatie, maar zorgt ook voor een meer efficiënte tijdsplanning en voorbereiding van de chirurgische ingreep. Het resultaat? Een aanzienlijke besparing op de zorgkosten.

Medische 3D printtoepassingen

 • Preoperatieve-modellen (zichtmodellen in 3D print)
 • Operatiemallen (boor- en zaagmodellen in 3D print)
 • Bewerkingsmallen
 • Medische instrumenten (prototyping en/of seriematig)
 • Oefenmodellen (onder meer bedoeld voor scholing)

Medisch 3D printen wordt onder meer toegepast bij Maxillofaciale chirurgie en Orthopedie.

Voordelen 3D printen in ziekenhuizen en klinieken:

 • Kostenbesparing
 • Tijdsbesparing in operatieplanning
 • Betere voorbereiding operatie
 • Kortere operatieduur
 • Sneller herstel van de patiënt
 • Patiëntvriendelijk

Cases binnen Ziekenhuizen & klinieken

Medisch 3D printen: een prothesekoker

Medisch 3D printen: een prothesekoker

Samen met AchilleonZorg ontwikkelde Oceanz de eerste 3D geprinte prothesekoker. Deze prothese werd aangemeten bij een 3-jarig patiëntje waarbij een amputatie van een gedeelte van het onderbeen noodzakelijk was. Vooral bij protheses is 3D printen een ideale methode om de hulpmiddelen perfect passend te maken.

Lees verder

3D geprint hulpmiddel ondersteunt bij klapvoet

Door een klapvoet kun je beperkt worden in je dagelijkse activiteiten. Tijdens het bewegen is de kans groot dat om te struikelen of een enkel te verzwikken. Een speciaal 3D geprint hulpmiddel (bijvoorbeeld de EXO-L UP) zorgt voor stevigheid in de schoen en meer controle over de voet.

Lees verder
3D geprint hulpmiddel ondersteunt bij klapvoet
Sens-u: Klinisch prototype met ISO 13485

Sens-u: Klinisch prototype met ISO 13485

​Novioscan werkt aan ultrageluidsensoren, de eerste toepassing is de Sens-u. Deze sensor wordt gebruikt voor het monitoren van de blaasinhoud voor onder meer dwarslaesiepatiënten, kinderen met zindelijkheidsproblemen of incontinente ouderen. Novioscan zet 3D printen in voor een klinisch prototype en een zichtmodel met ISO 13485 norm.

Lees verder

Handsfree, 3D geprint echo-apparaat in zes ziekenhuizen

De Eindhovense startup Usono richt zich op het ontwikkelen van slimme en gebruikersvriendelijke echografie producten. Dankzij de gepatenteerde 3D geprinte ProbeFix kan echografie langdurig en dynamisch ingezet worden bij cardiologie en op de intensive care. 3D printen heeft gezorgd dat Usono met high quality prototypes de gebruiker kon benaderen en dat het product snel en relatief goedkoop gebruikt kon worden.

Lees verder
Handsfree, 3D geprint echo-apparaat in zes ziekenhuizen

Your Ziekenhuizen & Klinieken 3D printing professional

Neem voor vragen of meer informatie contact op met Robert Groeneveld:

Neem contact op Of bel direct op +31(0)318-769077
Robert Groeneveld